Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live

Stort om Shafranov i Helsingin Sanomat

$
0
0

Jazzpianisten Vladimir Shafranov, som bor i Mariehamn sedan 1998, intervjuas stort i onsdagens Helsingin Sanomat.

I artikeln berättar Shafranov om sina framgångar i Japan, där han under 2018 gör två stora turnéer. Artikelns rubrik är ”Inga spelningar i hemlandet”.

Detta gäller dock inte Åland. Shafranov är pianist varannan torsdag ojämna veckor på Jazz på Oliven, det vill säga hotell Arkipelag. Han spelar tillsammans med basisten Kjell Dahl.


Kulturresor till Stormskäret lockar

$
0
0

Eckerölinjen erbjuder kulturresor i samarbete med Stormskär Värdshus.

I paketet ingår ett besök på Väderskär, Stormskärs-Majas ö.
Anni Blomqvists romansvit om Maja och Janne på Stormskäret har blivit både film och pjäs. Särskilt populär har karaktärerna blivit i riket, och Mikael Lindholm, turistföretagare på Simskäla, har sedan många år erbjudit dagsutflykter till Väderskär.

– Väderskär är förlagan till Anni Blomqvists Stormskär, och det var också där filmen spelades in, säger Lindholm.

Från och med i vår samarbetar Eckerölinjen med Lindholm, och kryssningsresenärer kan boka in sig på en dagsutflykt med måltider och besök på Väderskär.

– Stormskärs-Maja fick ett uppsving under fjolåret med flera stora teaterföreställningar. Det här är en produkt vi tror på, vi har redan sett ett stort intresse på finska sidan, säger Eckerölinjens försäljningschef för Ålandsresor, Outi Virtanen.

Under säsongen åker Lindholm ut varje tisdag. För ett tiotal år sedan var turerna populära och upp till tjugo personer besökte Väderskär varje vecka.

– Tyvärr är det bara naturen som är kvar av originalmiljön, och kulisserna som användes under filminspelningen är i bedrövligt skick. Men jag brukar berätta några anekdoter och historier för att levandegöra platsen för besökarna.

 

Åland firade Estland 100 år

$
0
0

Musik, estnisk mat och film lockade närmare 200 personer till stadsbiblioteket i lördags.

– Jag tycker det är underbart att man på Åland ordnar det här. Man känner sig välkommen och uppmärksammad som grupp, säger Janne Kütimaa.
Tvåhundra inflyttade ester, ålänningar, ambassadfolk och politiker firade Estland 100 år under lördagen.

Arvi Lepik bor i Jomala och flyttade till Estland 2002. Han skulle stanna ett år.

– Men tiden går fort. Jag trivs på Åland, det är lugnt och fint. Vi besöker Estland så ofta att det inte finns något jag saknar.

En buffé med estniska specialiteter dukades fram på biblioteket. Det serverades kextårta, kamakräm, smörgås med skarpsill och estniskt godis.

– Jag siktar kanske in mig på fisksmörgåsen, den är mycket traditionell, säger Janne Kütimaa som pendlar mellan Estland, Finland och Åland.

– Det var trevligt att den här dagen ordnades, jag hoppas det kan bli tradition.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

The Jasmines gör digital comeback

$
0
0

En mp3-fil damp ner i mejllådan.

Åländska rockbandet The Jasmines firar 20 år med en nyinspelad låt.
It Didn’t Take That Much Of Us At All heter låten som kan streamas på bland annat Spotify. En video finns på Youtube.

– Det är helt sjukt att det gått tjugo år sen vi gav ut våra första inspelningar, säger sångaren Mange Melander.

Det sista skivsläppet blev EPn Wide Awake som spelades in i Stockholm 2005.

Sen tog medlemmarna en paus för att ägna sig åt familjer och annat. Men den pausen drog ut på tiden. När grunderna till den nya låten spelades in i somras hade flera av medlemmarna inte spelat på elva år. Ändå känner man igen The Jasmines med en gång. Det är som om tiden stått stilla.

– Kanske för att det är en gammal låt som vi hottat upp. Den var med i en samling som vi spelade in som uppföljare till Wide Awake. Men sen blev det en paus i stället.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Kökarborna sa ja till kulturfestival

$
0
0

Är en kulturfestival på Kökar genomförbar? Hur skulle den se ut? Vilka är riskerna och vilka är fördelarna?

Efter att Kökarborna diskuterade idén sa de ja till festivalen.
Bakom idén om en åländsk kulturfestival på Kökar finns Nordens institut på Åland. Under fredagens möte deltog Jacob M Haagendahl och Sheyda Shafiei från Nipå.

Workshopen leddes av Christian Pleijel, ordförande i Kökar närings-, trafik- och inflyttningsnämnd. Under mötet diskuterades tidpunkt, målgrupp, form, risker och vilka positiva saker evenemanget för med sig.

– Planen är att en pilotversion i mindre skala av evenemanget ska äga rum i augusti i år, möjligtvis i samband med forneldarna nu det första året, säger Pleijel.

För tillfället finns det inget tema för evenemanget utöver nutida kultur i alla dess former.

– Konstnärerna börjar med att jobba fyra dagar på olika projekt som sedan visas upp för publik under två dagar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Frihet och andra farligheter tema på litteraturdagar

$
0
0

Frihet och andra farligheter är temat för Mariehamns litteraturdagar 2018. Sexton namnkunniga författare från Åland, Finland, Sverige, Danmark och Storbritannien har bjudits in.

– Jag är stolt över att så många framgångsrika kulturpersonligheter deltar, säger projektledaren Ida Kronholm.
När Mariehamns litteraturdagar smygstartar på litteraturföreningens bakficka, torsdagen den 15 mars, är det för 26:e gången i ordningen som festivalen arrangeras. De olika programpunkterna genomförs huvudsakligen i och kring stadsbiblioteket och Alandica.

För att även engagera unga deltagare är en skrivstafett för årskurs fem och föredrag för gymnasieelever kopplade till festivalen. Bland de förväntade guldkornen märks Femmornas läsfest i stora salen på Alandica på måndagen, samt boksigneringen av succeboken PAX.

Sexton författare inom varierande genrer har bjudits in från flera länder med fokus på Norden. Bland favoriterna märks Yvonne De Geer, debutant vid 87-års ålder samt Johanna Holmström, som gjort succé med boken ”Själarnas ö”

– Vi har en bred och härlig utgångspunkt och vill bjuda på möten med aktuella och intressanta författare. Så vi har gjort ett urval bland de nyutgivna böcker som presenterats under 2017–2018. Sen har vi funderat på vilka spännande diskussioner som några av dessa kan hålla offentligt vid våra litteraturdagar. Resultatet har blivit ett innehållsrikt program som sträcker sig från torsdag 15 mars till måndag 19 mars. I år har vi även fösökt bredda arrangemanget, berättar projektledaren Ida Kronholm.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Bahaisamfundet ordnar sång- och musikprogram

$
0
0

Bahaisamfundet i Mariehamn ordnar sång- och musikprogram i början av februari. Gästerna kommer från Sverige och är: Nikan Bergsmo Namdar, klassisk sång, Ulla Schuback, pianist och Kamran Namdar poet och lektor i pedagogik.

Programmet heter ” Sagan om mänsklighetens symfoni” och består av recitation och sånger sjungna i klassisk stil.

Programmet bygger på en symbolisk berättelse om mänsklighetens utveckling genom årtusenden med dess kulminering i våra tider.

Föreställningen äger rum i Mariehamns stadsbibliotek söndagen den 4 februari klockan 14.30 och är öppen för allmänheten.

 

Partyinspirerad lördag på Kino

$
0
0

Kino slår upp dörrarna för en kväll i dag lördagen den 3 februari.

– DJ Thomas Ingman och Philip Åsgård gör comeback på Kino efter ett års uppehåll. De spelar partyinspererande låtar blandat med radiohits, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Konfetti och kolsyrakanonerna är laddade!

 


Karin Erlandsson prisas för barnbok

$
0
0

Författaren Karin Erlandsson får årets Runeberg junior-pris på 10 000 euro för sin bok Pärlfiskaren.
Priset som är ett samarbete mellan Borgå stad och tidningen Östnyland tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barns läslust.

De sju böcker som tävlade om årets pris valdes av kulturredaktören Mia Grönstrand, skådespelaren Oskar Silén och journalisten Pia Vuorio. Vinnaren valdes av runt 120 elever från skolor och daghem i Borgå.

Tuuli Toivola har gjort illustrationerna till Pärlfiskaren.

Karin Erlandsson är också Nya Ålands kulturredaktör.

Carina och Karin får litterära pris

$
0
0

De åländska författarna Carina Karlsson och Karin Erlandsson har fått penningpriser vid Svenska litteratursällskapet i Finlands årshögtid i Helsingfors på måndagen.

Karin Erlandsson får 16 000 euro för sin barnbok ”Pärlfiskaren”. Carina Karlsson får 10 000 euro för romanen ”Algot”.

En intervju med dem om priser, stipendier och avundsjuka finns i tisdagens Nya Åland!

 

Tidtabell klar för Bomarsunds besökscenter

$
0
0

Ett besökscenter i Bomarsund ska vara klart att invigas på självstyrelsedagen i juni 2021.

Landskapets kulturminister Tony Asumaa (Lib) presenterade tidtabellen vid en mediaträff på tisdagen.

I slutet av februari ska landskapets kulturbyrå presentera sin vision av hur centret ska förverkligas.

Sen tillsätts en arbetsgrupp med representanter för landskapsregeringen, Bomarsundsgruppen, fastighetsverket och  kulturbyrån Arbetsgruppen ska ta fram underlag för var på området centret ska placeras, rumsfördelningen och vilka byggmaterial som ska användas.

I november tar fastighetsverket över. Projekteringen med upphandling av arkitekt och andra konsulter ska ta ett halvår. I maj 2019 upphandlas byggandet. Den processen beräknas ta ett halvår.

Byggfasen inleds i januari 2020 och avslutas i mars 2021. Efter det tar kulturbyrån över med inredning och andra slutarbeten.

Centret invigs den 9 juni 2021, när Ålands hundra år som självstyrt landskap firas.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Sofie Asplund ”en sensation”

$
0
0

Världsklass, tycker Dagens Nyheter om åländska sopranen Sofie Asplunds insats i Göteborgsoperans ”Ariadne på Naxos”.

Sofie Asplund är Zerbinetta i komedin ”Den otrogna Zerbinetta och hennes fyra älskare” som kompositören Richard Strauss kombinerade med den grekiska myten om prinsessan Ariadne.

– Asplund är verkligen en sensation och detta är ett genombrott för hennes del som man kommer att bära med sig länge. Ja, det är inte för mycket att kalla det för världsklass, skriver Dagens Nyheters Martin Nyström.

Författare svarar på elevers frågor

$
0
0

Författaren Monica Zak besöker skolor i Mariehamn och Finström denna vecka.

Framförallt talar hon om sin bok Alex Dogboy.

– Framträdandena bygger till stor del på svar på frågor och funderingar som eleverna på Åland skickat in till författaren, skriver kulturkommunikatören Tom Eckerman i ett pressmeddelande.

Boken ”Alex Dogboy” (2003) bygger på verkliga händelser och handlar om en pojke som författaren träffat, ett gatubarn som lever på gatorna i Tegucigalpa i Honduras tillsammans med sina hundar.

 

”Litteraturen är så magisk”

$
0
0

Tomi Riitamaa är Nya Ålands nya kulturkrönikör.

– Jag skriver om sånt jag stött på, blivit provocerad av, sånt som är konstigt och bra, säger han.
Tomi Riitamaa frilansar som kritiker för bland annat Ny Tid, och han har hoppat in som sportreporter för Nya Åland.

– Jag är egentligen mer sportfåne än jag är litteraturnörd.

Tennis, fotboll och längdskidor hör till huvudgrenarna han själv helst utövar.

Den första kulturkrönikan handlar om bastubadande (se här intill).

– Mina krönikor kommer att handla om kulturfenomen i epitetets bredaste bemärkelse. Det kan handla om sånt jag stöter på, sånt jag tycker är kul, spännande eller provocerande.

– Säkert blir det hyfsat mycket om litteratur, kanske film och tv-serier. I vissa avseenden är jag kulturell analfabet. Jag är till exempel nästan helt tondöv.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Färg och form från 1800-talet

$
0
0

Fotografierna från 1800-talet är svartvita. Hur ska man då kunna veta vilka färger kläderna hade?

Svaret finns i Kulturhistoriska museets nya utställning.
Museets uppdrag är, påpekar intendent Graham Robins, att förvara och förmedla. Just textilsamlingarna, som består av cirka 5 000 textilier, visas sällan.

– Materialet är omtåligt, de ska helst förvaras svalt, mörkt och platt i en låda. Därför har vi sällan större textilutställningar.

Men nu är det alltså dags. Utställningen ”Då farfars mormor var ung” visar ett tjugotal klänningar, dräkter och överdelar, men också accessoar, underkläder och korsetter. Till några av dräkterna visas detaljfotografier.

– Plaggen visas inte på dockor utan på skal, och varje skal är anpassat efter en särskild dräkt, säger konservator Susan Hannusas.

Skalen, som formas med hjälp av en steamer och polyesterfilt, är tidskrävande att ta fram eftersom varje dräkt behöver ett individuellt anpassat skal.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 


Ny valuta visas på Nipå

$
0
0

Konstutställning Artmoney Nord har vernissage i kväll mellan klockan 16 och 18.00 på Nordens institut.

Artmoney Nord är ett konstprojekt där en grupp nordiska bildkonstnärer producerat sin egen alternativa valuta.

Artmoney består av små originalverk i olika material och genrer.

– Grunden för utställningen finns i ifrågasättandet av det traditionella valuta- och värdesystemet vi använder oss av idag, skriver Nipå i ett pressmeddelande.

Verken är en hybrid mellan konst och pengar och representerar ett fast värde på 200 danska kronor styck – oavsett konstnär eller material.

– Artmoney kan säljas, bytas ut och användas som hel eller delvis betalning, med individer, i butiker och företag som stöder idén.

I samband med utställningen deltar studerande på Ålands Lyceum delta i en workshop där de skapar sin egen valuta. Workshopen hålls av Hanne Matthiesen och Rebekka Koefoed från Danmark.

Utställningen visas på Galleri Nipå mellan 9 februari och 23 mars.

Frida Österberg mot Loa Falkman

$
0
0

Frida Österberg spelar mot Loa Falkman på Folkoperan i Stockholm.

Folkoperans ”Salieri vs Mozart” har urpremiär onsdagen den 14 februari. De fyra huvudrollsinnehavarna är Loa Falkman, Frida Österberg, Hillevi Martinpelto och Jesper Säll. Frida Österberg är uppvuxen i Mariehamn.

– Ramberättelsen bygger på den mytomspunna relationen mellan tonsättarna Mozart och Salieri. Publiken får följa med genom skapandeprocessens hela spektrum, lekfullhet, glädje, kollektiv kreativitet, men också ensamhet och avundsjuka som slutar i giftmord, skriver Folkoperan i ett pressmeddelande.

Loa Falkman har rollen som tonsättaren Antonio Salieri. I rollen som Eleonora ses vi hovsångerskan Hillevi Martinpelto och i de övriga rollerna återfinns Jesper Säll och Frida Österberg. ”Salieri vs Mozart” spelas hela våren.

Dags för frimurarnas barmhärtighetskonsert

$
0
0

Inkommande söndag, den 11 februari klockan 19.00, är det dags för frimurarnas traditionella barmhärtighetskonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn.

Konserten hålls till förmån för hjälpbehövande på Åland.

Huvudnumret detta år är Christian Juslin som sjunger på de stora scenerna runtom i Europa, ackompanjerad av Patrik Komorowski. Andreas Nyberg på violin har tidigare medverkat i konserten och har spelat i Göteborgs symfoniker och Kungliga Filharmonikerna.

Frimurarkören med 20 sjungande frimurare uppträder under ledning av Tom Björkman. Frimuraren Edgar Vickström fungerar som konferencier.

 

Lugna akvareller i Jomala

$
0
0

Monica Palme visar akvareller under rubriken ”Andante”.

Att måla akvarell beskriver Monica Palme som spännande.

– Man skapar, men man får samtidigt väldigt mycket gratis. Det händer så mycket när man målar akvarell, färgerna flyter och det kan bli bättre än man tänkt. Ibland blir det förstås inget alls och då får det gå i papperskorgen.

Monica Palme använder gärna olika tekniker för att åstadkomma effekter.

– Man kan till exempel salt för att få fram en frostig, snöig effekt. Pigmenten skjuts åt sidan, grovt salt ger stora stjärnor och finare salt ger små stjärnor.

Monica Palmes utställning ”Andante” visas i Jomala bibliotek under hela februari.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Kroppen, kampen och konsten

$
0
0

Modedesignern Minna Palmqvist och fotografen Nayab Ikram visar den gemensamma utställningen Between No Bodies på Ålands konstmuseum.

De två har aldrig samarbetat tidigare – ändå har deras konst många gemensamma beröringspunkter.

Minna Palmqvist visar några verk av det hon gjort under de senaste tio åren: tre installationer och något av det generellt mest populära.

– Det är bara andra gången jag ställer ut på Åland, men det är roligt att visa här. Urvalet har jag tagit fram också för att matcha Nayabs verk.

Nayab Ikram och Minna Palmqvist parades ihop av Konstmuseet, men de är båda nöjda med kombinationen. Båda använder kroppen som utgångspunkt och redskap i sin konst.

– Vi för både vår kamp genom mode och konst, säger Nayab Ikram som visar självporträtt med fokus på hår.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Viewing all 2665 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>