Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live

Carlstedt i Butterfly på Nationaloperan

$
0
0

Åländska operasångerskan Jenny Carlstedt sjunger rollen som Suzuki i Nationaloperans uppsättning av Puccinis opera Madama Butterfly i vår.
Efter det misslyckande uruppförandet reviderade Puccini operan några gånger och den andra versionen ges nu första gången på Nationaloperan i Helsingfors. Här utlovas kärlek, längtan och tårar, men även musik av Puccini som få har hört.

– Det är fantastisk musik, en av de verkliga klassikerna. Det är otroligt vackra arior och en berörande historia, skall man se en opera så är det nog den här, berättar Jenny Carlstedt.

Hon har inte tidigare sjungit rollen som Suzuki.

– Mest spännande är det att vi har en japansk regissör. Han har ännu inte kommit till Helsingfors, men vi har repeterat med hans assistent, själv kommer han efter nyår.

Regissören Yoshi Oïda har sitt ursprung i japanskt skådespeleri.

– Han vet förstås allt om hur vi skall röra oss med bugningar och liknande.

Suzuki är tjänarinna till huvudpersonen Madama Butterfly.

– Det är inte en så stor roll vokalt, men jag är på scenen nästan hela tiden så det blir långa kvällar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 


Ronja inspireras av folksagor och film

$
0
0

Förra veckan fick besökare lyssna till den åländska harpisten Ronja Monto på Ålands konstmuseum.

För Nya Åland berättar hon om sin musik och sina inspirationskällor.
Hon är klädd i en fotsid blå sammetsklänning med silversmycken. Det röda håret är långt och svallande. Ronja Monto sjunger och spelar på en harpa som är nästan lika stor som hon själv.

– Jag började med att bara sjunga, men ville ha ett instrument jag kunde kompa mig själv med.

Idén till harpan fick hon av sin amerikanska vän Kate som spelar bland annat harpa och har gjort flera musikvideor.

– Min första harpa var ett billigt instrument som jag köpte på ebay. Den jag nu spelar på är gjord av en harpmakare i Sverige.

Ronja Monto började spela harpa runt år 2012. Hon har lärt sig spela på egen hand.

– Därför är min teknik inte riktigt på samma nivå som när man ser proffsiga harpister där fingrarna bara rinner över strängarna.

Hon har haft en del spelningar på Åland.

– Jag har spelat på vikingamarknaden, litteraturdagarna, i kyrkor och på olika privata middagar och tillställningar.

Hon komponerar sin egen musik och spelar också covers på andras låtar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Babblarna till Åland

$
0
0

Barnpjäsen om och med Babblarna besöker Mariehamn i slutet av januari.

Teaterföreningen i Mariehamn står som värdar och biljetterna har en strykande åtgång.
Babblarna är tecknade karaktärer som ursprungligen togs fram för lära barn med talsvårigheter att prata.

– Karaktärerna har utvecklats och är i dag tv-program, läromedel och mjukisdjur, säger Teaterföreningen i Mariehamns viceordförande Daniel Dahlén.

Föreställningen beskrivs som en ”svängig, interaktiv och rolig musikal med barnens stora favoriter Babblarna. Barnen i publiken får dansa med till Stompalång Tut Pling Sång, Första låten och Bergochdalbanebit.”

– Ni får träffa robotflickan Klonk som med publikens hjälp trollar fram alla Babblarna ur deras hus. Vi klappar fram Diddi, sjunger fram Doddo, viskar i brevlådan efter Bibbi och stampar fram Dadda, står det på Teaterföreningens hemsida.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Önningebymuseet får privat donation

$
0
0

Birgitta Rosenlund i Uppsala har donerat 25 000 kronor (cirka 2 500 euro) till inköpet av Ackes ”Morgondimma” från 1888. Donationen täcker cirka 7 procent av inköpssumman.

Rosenlund har flera gånger tidigare stött museet ekonomiskt. Då den stora målningen Snöljus köptes in, stödde Rosenlund insamlingen med 10 000 kronor (cirka 1 000 euro).

Kjell Ekström berättar i ett pressmeddelande att Birgitta Rosenlund blev bekant med verksamheten i Önningeby redan i början av 1990-talet genom goda vännen, framlidna Irina Orre (1918-1997) som var systerdotterdotter till Hanna Rönnberg.

– Jag ville uppmärksamma museet då det 2017 fyllde 25 år, säger Rosenlund.

(Bilden av tavlan är beskuren i nederkant)

 

”Jag vräker på med färg”

$
0
0

Leila Öhmans utställning ”I min trädgård” tar fasta på hennes passion: färg.
Utställningen i Folkhälsans hus vid Café Vreten visar huvudsakligen akvareller, även om Leila Öhman gärna också målar i akryl och experimenterar med andra tekniker.

– Jag är inte en traditionell akvarellmålare, sådana målar kanske skirt, men jag vräker på med färg. Jag älskar färg.

Därför är just trädgården, och blommor, tacksamma som motiv.

– Jag är fascinerad över hur många färger och nyanser det finns i naturen. Däremot är jag ingen blå människa, det är min svåraste färg. Så fort jag målar blått kommer jag in med gult, rött och grönt.

Utställningen ”I min trädgård” visas i Folkhälsans utrymmen intill Café Vreten.

Utställningen har vernissage i kväll torsdag klockan 18.00 och visas sex veckor.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Lediga studieplatser vid ÅMI

$
0
0

Ålands musikinstitut har några lediga studieplatser på sång, dans och träblåsinstrument (klarinett, saxofon, oboe eller fagott).
Hugade blåsare bör vara minst 7 år medan sångare bör fylla minst 12 år under 2018. Dansarna ska vara minst 7 år, men det finns även några ströplatser i danslekisgrupperna 3–4 år samt 5–6 år.

Intresserade ska senast 9 januari anmäla sig till antagningsprov.

Det finns också plats för fler sångare i institutets olika körer: Subito för 7-9-åringar, Singoalla för 10-12-åringar och Capella Vocalis för sångare mellan 13 och 21 år.

Körsångare och danslekiselever antas i anmälningsordning och behöver inte göra något prov. Till körerna kan man även anmäla sig på plats.

 

Figaro 1917 på Bio Savoy

$
0
0

I kväll fredag visas på Bio Savoy en filmad version av sommarens operaföreställning Figaro 1917. Filmvisningen arrangeras av kulturföreningen Katrina.

På rollistan finns bland andra Philip Björkqvist, Frida Johansson, Therese Karlsson, Sergeij Romanov, Jenny Carlstedt och Elina Granlund. För regin står Laura Ruohonen och Anna-Maria Helsing dirigerar.

Filmen är tre timmar lång och då ingår även en paus. Filmen börjar klockan 19, med en introduktion klockan 18.30.

Sista chansen till julkonsert?

$
0
0

Gospelkören Good News ger sin vinterkonsert på söndag.

– Det blir en kväll med stämning och glädje, säger dirigent Linda Pussinen.
Besökarna på Good News konsert ”Hear the Angels” får lyssna både på ballader och låtar med tempo. Dessutom har konserten en viss julbetoning, särskilt i allsångerna.

– Vi sjunger både eftertänksamma och glädjande texter, precis som gospel är, säger Linda Pussinen.

Konserten ges söndagen den 7 januari klockan 18.00 i St Görans kyrka.

– Vi valde att inte krocka med alla andra körers julkonserter, därför har vi vår i början av januari istället, i trettondagshelgen.

Dirigenter under kvällen är Linda Pussinen och Anders Hallbäck, som sedan ett år tillbaka har delat ledaransvar för kören. Good News har i dag ett tjugotal aktiva sångare.

– Kören är livskraftig, vi har god sammanhållning och vi provar på nya saker som vi inte gjort förr. Vi vill utveckla gospel på Åland, säger Pussinen.

Solister under konserten är bland andra Martina Pada, Elise Nyback, Tony Wikström, Sanna-Mari Suutarinen, Per-Arne Sondell och Susanne Eriksson. 🙂

Pianisten Alexander Kasimir, basisten Curt Quarnström och trummisen Kim Jansson medverkar.

 


Figaro 1917 tävlar på Ainogalan

$
0
0

Kulturföreningen Katrinas storsatsning Figaro 1917 är inbjuden att tävla med åtta andra operaproduktion om 2017 års bästa operaproduktion.
Evenemanget, som arrangeras på Aleksandersteatern i Helsingfors, heter Aino-gaala och hålls för första gången lördagen den 14 januari.

Basbaryton Philip Björkqvist som sjöng rollen som Figaro är Kulturföreningen Katrinas representant. Han sjunger en aria ur operans tredje akt som kallas ”Tortyr i telegraftornet” (Tutto e disposto).

En jury bestående av operaexperter avgör vem som vinner. Priset är en staty som anspelar på Aino Ackté som var Finlands första internationellt kända operasångerska.

 

Johan Karrento gör tv-serie

$
0
0

Regissören och manusförfattaren Johan Karrento har fått 7 000 euro av Svenska kulturfonden.

Tack vare stödet kan han slutföra manuset till en tv-serie.
Filmprojektet hade först arbetsnamnet ”My Little Matvrak”, sedan ”Friendship and Bullshit” och därefter ”Det förlorade landet”.

– Det som tidigare var en spelfilm, har bytt skepnad och är numera en tv-serie på tolv avsnitt, säger Johan Karrento.

Manuset ska vara klart till sommaren.

– Med så mycket pengar som 7 000 euro måste manuset bli färdigt, annars är man ju helt misslyckad. Pengarna involverar också en dramaturgs arbete, resor, hyror och övriga omkostnader.

Handlingen kretsar kring en åländsk kvinna som återvänder efter en tid i thailändskt fängelse.

– Alla filmer jag gjort har anknytning till Åland på något sätt, det bara blir så. Jag är intresserad av vad som händer då det skiter sig i det lilla samhället.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

En sagovärld av dockor

$
0
0

Ulla Mattsson och Anna-Lena Berndtsson ställer ut dockor på sagotema i Finströms bibliotek.

De gör dockorna själva, från topp till tå.
Ulla Mattsson och Anna-Lena Berndtsson är grannar och nästan släkt. På varsitt håll upptäckte de hur roligt det är att tillverka dockor.

– Jag gick en Mediskurs för femton år sedan. Vi skulle laga vackra dockor, men jag lyckades aldrig riktigt. Så nu gör jag häxor och troll, det är Anna-Lena som står för skönheten, säger Ulla Mattsson.

Numera arbetar de med sina dockor hemma hos varandra, även om teknikerna skiljer sig från varandra. Ulla Mattsson skulpterar fram ansikten och händer med självtorkande lera, medan Anna-Lena Berndtsson gjuter sina dockansikten i porslin.

– Kropparna är tyg med fyllning, men kläderna gör vi också själva. Vi syr, stickar och är ständigt på jakt efter detaljer, säger Ulla Mattsson.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Kulturvandring återuppväcker blodiga minnen

$
0
0

Med hjälp av surfplatta eller mobiltelefon går det att återuppleva delar av de blodiga händelserna i Godby under finska inbördeskriget. Tekniken guidar åskådaren längs en vandring till Färjsundet.

– Vi vill visa vad som faktiskt hände här, säger initiativtagarna Frans Jansson och Anton Johansson.

Även om Åland till stora delar hade en marginell plats i det finska inbördeskriget, finns det vissa delar av historien som förtjänar att lyftas fram.

Det anser Frans Jansson och Anton Johansson, initiativtagare till projektet Färjsundet 2018. Projektet är utformat som en guidad minnesvandring från Godby hotell genom skogen ner till Färjsundet, där blodiga händelser tilldrog sig i början av förra seklet.

– Vi har tagit fram ett tiotal ljudklipp, som vandraren kan lyssna på via en app i sin smarttelefon, eller följa via en hemsida på sin surfplatta under promenaden.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Olle Jönsson från Lasse Stefanz till Alandica

$
0
0

Sångaren Olle Jönsson från kända dansbandet Lasse Stefanz gör en soloturné under våren. Tisdagen den 20 mars ger han en konsert på Alandica. Ackompanjemanget består av stråkorkester och piano under ledning av Thomas Enroth.

– Olle tolkar sina största låtar i helt nytt arrangemang där hans sångröst står i centrum. Lugn och harmoni står i centrum, står det i pressmeddelandet.

Thomas Deutgen intervjuar Olle Jönsson mellan sångerna.

– Under kvällen framförs också några av Lasse Stefanz största hits, till exempel ”De sista ljuva åren”, ”Vid en liten fiskehamn” och ”Mellan himlen och Österlen”, men arrangerade för stråkar och flygel.

 

Vem besökte butiken?

$
0
0

Vilket var året?

Vilken var butiken?

Vem fångades på bild?
Staffan Beijar, antikvarie i etnologi på Ålands kulturhistoriska, har letat upp butiksbilder i museets samlingar.

– Jag har tagit fram ungefär fyrtio bilder med endera människor eller interiören i centrum.

Bilderna visas i ett bildspel i museets filmsal nu på söndag, men Nyan publicerar några av bilderna redan i dag.

– Informationen till många av bilderna var bättre än jag trodde. Vi vet var en del av bilderna är tagna, för andra vet vi vem som fotograferades. Ändå saknas uppgifter, och vi hoppas få hjälp med identifieringen.

På söndag kan man alltså se bildspelet med alla fotografier på Kulturhistoriska, och sitter man inne på information kan man notera den i anteckningsmaterialet som finns intill bildspelet.

– Vi hoppas på all slags information, var, när och vem, kanske bara allmän information, säger Beijar.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Fork till Alandica

$
0
0

A cappella-gruppen Fork kommer till Alandica lördagen den 7 april.

– Ingen musikstil är Fork främmande, de tar tag i allting från heavy till klassiskt och rock. Detta är en kväll med osannolik virtuositet, glamorös scenshow och galen humor, står det på Alandicas hemsida.

Under Fork On Tour gör gruppen sina egna favoritnummer från åren som gått. De gör sina egna a cappella-versioner av både gamla och nya låtar.

– Om du tror du vet vad a cappella är, är du välkommen att komma och konstatera att du hade fel

Showen är på engelska.

 


Flera band på gång till pub

$
0
0

Grulle Eklund fortsätter boka intressanta artister till Pub Ettan.

Den 27 januari spelar en bluestrio ledd av Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson. Tillsammans med basisten Surjo Benigh och trummisen Micke Ajax gör han klassisk blues med fokus på slidegitarrisen Elmore James repertoar.

Den 10 februari gör det svenska trallpunkbandet De Lyckliga Kompisarna sin första åländsspelning. Bandet blev känt för låtar som Hockeyfrilla och Dricka Sprit Och Hålla Käften.

Ramonestrummisen Ritchie Ramone skulle ha återkommit i vår men Europaturnén har blivit framskjuten till sommaren på grund av familjeskäl.

Uppsaladuon Trummor & Orgel med bröderna Staffan och Anders Ljunggren på trummor respektive hammondorgel är bokade till den 30 mars. Bland förebilderna finns svenska Hansson & Karlsson.

Engelsmannen Blaze Bayley som var sångare i Iron Maiden på nittiotalet kommer hit den 16 maj.

Americana med en klassiskt skolad sångerska blir det när Hayley Thompson-King med band kommer till stan den 14 juni.

 

Mariehamnarna lånar mycket

$
0
0

Under 2017 minskade både lånen och besöken i Mariehamns stadsbibliotek, men ligger ändå på en hög nivå.
. Besökssiffrorna landade på 195 200, en minskning med cirka 5 000 jämfört med fjolåret.

Under 2016 ökade utlåningen medan den under fjolåret sjönk med cirka 11 000 lån till 205 000. Barn- och ungdomsmedier lånas lika mycket som tidigare medan lånen minskat på vuxensidan.

17,7 lån per invånare under fjolåret ligger på samma nivå som för biblioteken i Finland. I Sverige 2016 uppgick lånen till 6 stycken per invånare.

– Mariehamnarna fortfarande ligger i toppen när det gäller att använda sitt bibliotek. Stadsbiblioteket hade under 2017 nästan 8 000 aktiva låntagare, skriver kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg i ett pressmeddelande.

I papperstidningen hittar topplistorna över de mest utlånade böckerna!

Butiksbildspel väckte minnen och skratt

$
0
0

Lisa Lindström hittade sig själv på bild och hos Ragni Eriksson väcktes glada minnen från ”filétiden”.

Många kom för att identifiera personer och butiker på gamla foton i går.

Ålands kulturhistoriska museum ordnade bildspel i går med ett 40-tal bilder som visade interiörer i många av Ålands tidigare otaliga butiker både i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården. Många av fotografierna är så pass nya att många fortfarande känner igen butiksinteriörer, personal och kunder.

När Nya Åland gjorde ett nedslag satt ett femtontal personer och betraktade bilderna och fylle i uppgifter på de förtryckta bladen. Många av dem har tidigare jobbat i olika butiker.

Lisa Lindström var särskilt intresserad av ett av fotona.

– Bilden är tagen i Hummersö andelshandel i Föglö cirka 1960. Det här är jag, berättar hon och pekar på en liten femårig flicka.

– Och det här är min mormor Matilda Melander. Jag var ofta med henne till butiken och handlade, berättar Lisa som har en kopia av fotot hemma.

Fotograf var Elis Fogde. På bilden syns också Lisas lärarinna i Hummersö Elsi Sundström.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

I deras händer blir hela Åland film

$
0
0

Lucas Åsbacka flyttade tillbaka till Åland efter några år i Stockholm.

David Lundberg flyttade tillbaka till Åland efter några år i Stockholm.

Lucas Åsbacka bestämde sig för att starta ett filmbolag. David Lundberg bestämde sig för detsamma.

De tänkte ”å nej, en konkurrent!”.

Sen slog de ihop sig och blev kompanjoner.

Året var 2015 och Luvidfilm såg dagens ljus.

Luvidfilm arbetar med dokumentärfilmer, långfilmer, kortfilmer och reklamfilmer. David Lundberg och Lucas Åsbacka har titlar som regissör, inslagsproducent, ljudtekniker, fotograf och filmare.

– Eftersom vi befinner oss på Åland får man göra allting. Att enbart till exempel jobba som ljudtekniker för tv-serier, det går inte, det är för smalt. Och det är roligt att göra helt egna produktioner, vi får ha total kreativ koll på allt, säger Lucas Åsbacka.

Luvidfilm vill att företag ska förstå nyttan med film som marknadsföring.

– Vi kom hit i precis rätt tid, Åland är lite efter när det kommer till rörlig bild som marknadsföring. Vi har varit med om att skapa vår egen marknad, säger Lucas Åsbacka.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Alla ettor får Rakels mirakel

$
0
0

I början av januari sändes rekordmånga böcker, sammanlagt 2 370, ut till skolklasser i årskurs 1.
Varje bokpaket innehåller tio olika böcker som är utvalda med tanke på sjuåriga läsare.

Böckerna som ingår i bokpaketet är:

Jag, Fidel och skogen (2016) av Lena Frölander-Ulf

Den ofantliga Rosabel (2017) av Malin Kivelä & Linda Bondestam

Rakels mirakel (2017) av Malin Klingenberg & Joanna Vikström-Eklöv

Djur som ingen sett utom vi (2016) av Ulf Stark & Linda Bondestam

Sanni & Jonas vinternatt (2014) av Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu

Bockarna Bruse börjar skolan (2017) av Bjørn F. Rørvik & Gry Moursund

Haj-Jenny (2017) av Lisa Lundmark & Charlotte Ramel

Monstret i natten (2016) av Mats Strandberg & Sofia Falkenhem

Lasse-Maja och Slottsmysteriet (2017) av Martin Widmark & Helena Willis

Lätt & blandat: Läsgodis för alla smaker (2016) Antologi

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Viewing all 2665 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>