Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live

Vad ska du läsa på alla hjärtans dag?

$
0
0

Alla hjärtans dag är en dag som går i kärlekens tecken och vad vore inte bättre än att läsa en bok fylld av romantik?

Här tipsar åländska bibliotek om de bästa böckerna, så att alla kan njuta av kärlek.

Vårdö bibliotek:

– Det lånas ganska mycket romantik här på Vårdö. Deckare och romantik är nog de genrer på böcker folk lånar mest av. Jag skulle rekommendera ”Livet efter dig” av Jojo Moyes. Den har fått bra betyg av våra läsare.

Finströms bibliotek:

– Folk lånar mycket gammaldags romantik och romantik som utspelar sig i skärgården. Vill man ha ett alternativ för de yngre läsarna med fokus på kärlek så är ”Vara ihop” av Marie Oskarsson bra. För den lite äldre publiken skulle jag rekommendera ”Sonjas andra chans” av Åsa Hellberg.

Geta bibliotek:

– Här i Geta lånas det mycket deckare. Det lånas inte lika mycket romantik, men en populär bok är ”Allt jag önskade” av Lucy Dillon. Sen lånas det otroligt mycket böcker av kärleksförfattaren Danielle Steel, vi har säkert ett fyrtiotal böcker av henne. Folk tycker verkligen om henne, annars skulle vi inte köpa in så mycket av henne.

Kökar bibliotek:

– Kökarborna föredrar deckare framför romantik, men det finns ändå några romantiska böcker som lånas ganska flitigt. ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden” av Jenny Colgan och ”Mitt (inte så) perfekta liv” avSophie Kinsella är två populära böcker.

Fler lästips i onsdagens Nya Åland!

Wilma Boman (prao)

 


Mer sagoläsning önskas på biblioteket

$
0
0

Mysigare inredning, mer sagoläsning och tystare ljudmiljö.

Det vill stadsbibliotekets besökare ha.
Mariehamns stadsbibliotek har gjort en enkät bland sina besökare. Många tog också chansen att ge förbättringsförslag.

– Önskemål finns om mysigare inredning, bekvämare sittplatser, kafé, översiktskartor, mer sagoläsning, längre öppettider, tystare ljudmiljö och förbättring av husfasaden, skriver bibliotekarie Teresa Westmark i ett pressmeddelande.

Förnyelsen av möbler är en av flera åtgärder som gjorts efter önskemål i de tidigare enkäterna. Också de utökade öppettiderna och möjligheten att boka utrymmen via webben är önskemål som förverkligats.

Från och med februari erbjuder biblioteket webbtjänsten Välja och vraka, den skapades efter önskemål om bibliotekets medieutbud.

– Välja och vraka innebär att låntagarna kan påverka bibliotekets materialval genom att välja sina egna favoriter utifrån olika temalistor. Tanken är dels att göra låntagarna mer delaktiga i beståndsutvecklingen, dels att säkerställa att biblioteket köper in de böcker folk faktiskt vill ha.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Firar 120 år med revy

$
0
0

42 sockerkakor och 300 bullar är redan bakade.

Sångerna är inövade och manuset anpassat efter de senaste lokala händelserna.

Östra Saltviks ungdomsförening är redo för revy.
Östra Saltviks ungdomsförening grundades 1898 och firar sitt hundratjugonde år med revyn ”Revybyke”. Åtta personer står på scenen, men bakom förverkligandet av revyn behövs också många andra: parkeringsvakter, kaffekokare, bullbakare, anonyma skribenter och en regissör.

– Inget är tabu, men alla ska kunna skratta, också de politiker som känner igen sig, säger föreningens ordförande Jan Johansson.

Den senaste Saltviksrevyn sattes upp 2015, och många ortsbor har uppmanat föreningen att sätta upp en ny.

– Ur revysynpunkt har de senaste åren varit nästan för tacksamma. Det har funnits hur mycket som helst att skriva om, säger Jan Johansson.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Musik och komedi i Katrina-satsning

$
0
0

Sångerskan Therese Karlsson och regissören Ida Kronholm sätter i höst tillsammans upp den musikaliska komedin ”Alla mina fiender”.
Kulturföreningen Katrina sätter upp en musikalisk komedi i höst. Föreställningen arbetas fram av sångerskan Therese Karlsson och Ida Kronholm som också är föreställningens regissör.

– Therese Karlsson har en komisk talang som det är på tiden att syns, säger Ida Kronholm.

Mycket kring manuset är ännu oklart, men klart är att föreställningen blir 75 minuter och att den har premiär 20 september för att visas fram till 22 september.

– Vi sätter upp föreställningen i Alandicas foajé. Vi vill att det ska bli krogstämning, säger Ida Kronholm.

Honnörsorden som används då manuset arbetas fram är komedi, virtuositet, lekfullhet och bredd. Bredden syns särskilt i musiken som ska framföras: allt från jazz till opera utlovas.

– Det här blir en genreöverskridande föreställning där jag får arbeta parallellt med alla genrer jag rört mig i, säger Therese Karlsson.

Maria Callas, Alice Babs och Barbra Streisand är musikaliska förebilder. Bandet består av Patrik Komorowski, piano, Andreas Nyberg, fiol och Amanda Blomqvist, slagverk.

 

Sjöfartsmuseets skattjakt förnyas

$
0
0

Under sportlovsveckan ordnar Ålands sjöfartsmuseum program för lediga barn.

Pysselverkstaden Korallen fokuserar på miljö och återvinning. På tisdag och onsdag mellan klockan 13 och 15 kan barn och vuxna tillsammans skapa sin egen kikare av återvunnet material.

– Kikaren är bra att ha med sig då man går på skattjakt i museet och spanar på föremål, eller letar efter skeppsråttan Rubys finurliga råtthål, skriver museet i ett pressmeddelande.

Museet lanserar också en ny skattjakt.

– Skattjakten har vi märkt att är ett populärt koncept och uppskattat bland både turister och åländska familjer. Vi har många återbesök bland de åländska familjerna och en ny skattjakt har varit efterfrågad länge. Därför är det nu dags för en uppdaterad version med nya kluriga frågor.

Dessutom kan barn i skolåldern bli historieforskare under sportlovet.

– Barnen packar tillsammans med en av museets pedagoger upp en sjömanskista. Här får barnen röra vid historiska föremål och undersöka dem på nära håll.

Aktiviteten ordnas tisdag och onsdag klockan 13, 14 och 15 inne i Helmis skans.

 

Jomala bibliotek först ut då systemet görs om

$
0
0

Som första kommunbibliotek på Åland gör Jomala bibliotek om sitt klassificeringsgssystem av alla böcker.

Småningom ska samtliga bibliotek på Åland ta efter.
Arbetet inleddes med att märka om barnfaktahyllan: i barnfaktaavdelningen finns nämligen alla de kategorier som också finns i vuxenfaktaavdelningen, men i mindre omfång.

– Barnfakta blev vårt försöksprojekt, det är en hanterbar avdelning, säger kultur- och bibliotekschef Gunilla Jansson.

Kortfattat är det nya internationella systemet, Dewey, indelat i siffrorna 0-9 i tio olika avdelningar. Det tidigare svenska systemet, SAB, hade 25 avdelningar med underkategorier. Det nya systemet gör till exempel att man hittar böcker som handlar om samma sak intill varandra på biblioteket.

– Skillnaden är att siffror bestämmer i det nya systemet, istället för alfabetet. Ärligt talat är systemen inte viktiga för de enskilda låntagarna, däremot är de viktiga för bibliotekarierna, utan klassificeringssystem har vi ingen möjlighet att hitta rätt böcker.

Gunilla Jansson beskriver arbetet som ”jättespännande”.

– Det är intressant att se hur till exempel religionsböckerna flyttas enligt det nya systemet, med tiden blir det alltmer ordning och reda.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Åländska unga på Ung í Føroyum

$
0
0

Nyligen skickade Nipå, Nordens institut på Åland, sju ungdomar och tre vuxna från Åland till Färöarna för att delta i Ung í Føroyum 2018.

Ung í Føroyum är en kulturfestival där 60 ungdomar från Färöarna och Åland får delta i olika workshops.
Bland annat hölls workshops som berörde teater, konst, musik, dans och litteratur. Arn-Henrik Blomqvist deltog som konstnärlig ledare i teatergruppen.

Det rapporterar projektledaren Sheyda Shafiei vid Nipå.

Marie Johansson, har skrivit en summering av resan:

– Helgen har bjudit på en massa upplevelser och lärdomar av de mest skilda slag, skriver hon. Ungdomarna har verkligen varit duktiga att ta för sig på sina workshops, skaffat nya vänner och bidragit till den gemensamma helhet som den så kallade skutföreställningen blev. Inte bara det. Stämningen har varit hög, glad och framförallt god hela helgen. Hur som helst kommer detta att bli ett minne för livet för oss alla.

 

Dopfärd visas på konstmuseet

$
0
0

Målningen Dopfärd av konstnären Albert Edelfelt har, som vi tidigare berättat, köpts av Anders Wiklöf och visas på Ålands konstmuseum 28 februari till den 25 mars.

Kommerseråd Anders Wiklöf köpte i början av december in Albert Edelfelts tavla Dopfärden (1880) till ett pris på 637 000 euro från Stockholms auktionsverk.

Dopfärd har tidigare varit deponerad på Ateneum men nu har det stämningsfulla motivet fått ett nytt hem. Anders Wiklöf vill visa verket för allmänheten på Ålands konstmuseum fram till söndagen den 25 mars innan den far vidare till Wiklöfs konstsamling på Andersudde.

En föreläsning om Dopfärd hålls söndagen den 11 mars klockan 15.00.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 


Tungevaag & Raaban till Rockoff

$
0
0

Svensk-norska duon Tungevaag & Raaban uppträder på Rockoff den 27 juli.

– Tungevaag & Raaban har flera platina singlar i bagaget och debutsingeln ”Samsara” blev en världshit direkt och har idag nått över 110 miljoner streams. Totalt har duon över 290 miljoner streams på sina låtar på Spotify, sägs på Rockoffs hemsida.

 

La Boheme – opera med heta känslor

$
0
0

Kulturföreningen Katrina livesänder i kväll lördag Puccinis klassiska opera La Bohème från Metropolitan i New York med Sonya Yoncheva och Michael Fabiano.
Klockan 19.30 visas den på Bio Savoy. Introduktion hålls 19.00.

– La Boheme är en bra opera att pröva på om man inte är så bevandrad i operakonstens stora utbud, tipsar Barbro Sundback, kulturföreningens ordförande i ett pressmeddelande.

La Boheme klassas som den tredje populäraste operan efter Carmen och La Traviata. Dess popularitet kommer sig av den förföriska musiken och de känslosamma ensemblerna och ariorna.

Operans libretto bygger på en roman som skildrar en grupp unga fattiga konstnärers liv i Paris under 1830-talet. Då var Paris världens kulturella centrum och konstnärer från alla världens hörn sökte sig till staden för att pröva sin lycka.

Speltiden är 3 timmar och 16 minuter. Operan livesänds från Metropolitan, New York. Svensk text. För regin svarar Franco Zeffirelli.

Rock´n´roll för hela slanten

$
0
0

Lördagen den 14 april går i rockens tecken.

Då arrangeras Archipelago Rock´n´roll.
Efter cruising med Oldtime Cruisers blir det American Diner på Alandica och konsert med Brolle och hans Million Dollar Quartet. Kvällen avslutas med rock´n´roll-party på Arkipelag med coverband non-stop.

Rock av den lite äldre skolan har följt med genom hela Brolles karriär. För snart tio år sedan sålde han slut Göta Lejon med ”The Buddy Holly Musical”, nu är han aktuell med ”Elvis, Cash, The Killer & me”. Den spelas till början av mars 2018 och har hittills setts av över 45 000 personer.

Sedan väntar alltså Åland.

– Jag ser verkligen fram emot det här gigget. Det är bra många år sedan jag spelat på Åland, trots att jag har fått många förfrågningar från fans den senaste tiden, säger Brolle i ett pressmeddelande.

 

Stolt och glad över NR-nomineringen

$
0
0

– Det känns bra. Man blir stolt och glad. Jag fick reda på att jag nominerats redan för en månad sedan.

Det säger Carina Karlsson, som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris för verket Algot.
Carina visste att hon hade chansen att bli nominerad, men hoppades inte för mycket.

– Åland behöver inte lyfta fram nomineringar varje år, och jag var inte heller den enda ålänningen som blev publicerad under 2017.

Carina Karlsson har tvingats hålla nomineringen hemlig sedan hon fick beskedet.

– Det var lite svårt. Man vill gärna berätta för närstående. Jag har inte firat ännu. I går åt jag bara ärtsoppa till middag, men jag planerar att fira på något sätt.

Hon har aldrig varit i Oslo tidigare, och ser fram emot prisutdelningen.

– Jag har hört från tidigare deltagare att det är roligt och givande. De nominerade träffas och besöker olika författarhem och museer.

Carina Karlsson kände till några av de nominerade författarna sedan tidigare.

– Bland de nominerade har läst Susanne Ringell, Agneta Pleijel och Vita Andersen. Jag planerar att läsa alla författare för att få ut mer av mötet med dem.

Hon skriver just nu på en syskonbok till Algot och hennes föregående verk Mirakelvatten.

– Det är en fristående historisk roman som utspelar sig under 1600-talets häxprocesser. Jag har gått ungefär ett sekel tillbaka efter varje roman efter Mirakelvatten.

Fotnot. Listan på alla nominerade publicerades i fredagens Nya Åland.

Stampes sommarvistelse i åländsk bok

$
0
0

Doris Ingman var en sommar marsvinsvakt. Nu har berättelsen om Stampe blivit bok.

En sommar i början av 2000-talet blev Doris och Folke Ingman marsvinsvakter.

– Stampe ägdes av en ung släkting till oss. Vi beslöt oss för att dokumentera sommaren i text och bild och ge texten åt Stampes ägare i julklapp, säger Doris Ingman.

Stampe är vid det här laget död, och Stampes ägare är i tjugoårsåldern. Doris Ingman bad att få tillbaka pärmen och strax innan jul blev boken om Stampes sommar färdig.

– Jag har delat in berättelsen i kapitel och ingresser så att det skulle bli mer boklikt. Det är så lätt att ge ut böcker nuförtiden, jag fick mycket hjälp på tryckeriet, annars hade boken aldrig kommit ut.

Åland och Lappland i samma färg och form

$
0
0

Pekka Antikainen målar de likheter som han ser mellan Åland och Lappland.

Hans utställning visas på Galleri Skarpans fram till 23 mars,

Vita blommor på Ramsholmen, renar i midnattssol och Kastelholm i solnedgång. Pekka Antikainen har tidigare bott på Åland, han bor numera i Lappland och då han målar ser han likheterna, inte skillnaderna, mellan de två orterna.

– Åland och Lappland liknar varandra, de har naturen och historien gemensam, och det är natur och historia som jag målat, säger han.

Pekka Antikainen målar i akryl men lägger gärna till exempel sand i färgen för att skapa struktur.

– Jag tycker om färg, och Lappland och Åland är fullt med färg. Jag målar också svart-vitt, men det är så här jag ser världen, som färgglad.

– Då jag målar visar jag också hur jag ser livet, min ett eget liv och min historia. I varje tavla finns en berättelse och en tanke.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Med språket som vapen

$
0
0

En formulering eller ett ordval kan skapa en bergochdalbaneliknande känslor och få oss att antingen skratta eller gråta.

Därför är också språket ett av människans viktigaste vapen och det som främst särskiljer oss från andra djurarter, menar språkvetaren och komikern Fredrik Lindström som besöker Åland i veckan.

Fredrik Lindström inleder sin finlandssvenska turné på Alandica torsdagen den 8 mars. Föreställningen ”En afton med Fredrik Lindström” är en reviderad version av hans tidigare show ”Samkväm”.

– Den är anpassad för en finlandssvensk publik kan man säga. Det är ett lite speciellt upplägg där jag blandar olika talanger som stand up, humor och populärvetenskap.

Det är inte första gången Fredrik Lindström besöker Åland och han är väl bekant med åländsk historia och svenskans betydelse för självstyrelsen.

Läs mer i måndagens Nya Åland!


I kväll är det folkfest

$
0
0

Ni som följt med i kvällspressen och schlagerexperternas bloggar har under fem veckor inte fått läsa så mycket annat än gnäll. Melodifestivalens produktion är urkass, ”huvuden kommer att rulla på SVT”, programledarna har mobbats och låtarna beskrivs som ”sämst någonsin”.

Det har varit ord och inga visor. Jag har också blivit bortskämd och förblindad av SVT:s oerhört proffsiga produktion år efter år. I år rullade det liksom bara på. Det saknades nerv. Så visst, det ligger en hel del sanning i kritiken.

Humorinslagen har varit lika roliga som en hög med dammtussar under sängen. David Lindgren och Fab Freddi i all ära, men nästa år vill jag se programledare som är varma i kläderna och som har humor i blodet.

Min dröm-duo att leda festivalen skulle vara Robert Gustafsson och Christine Meltzer. Eller varför inte Krista Siegfrids? Vilken fest det skulle bli.

Trots alla missar är ändå Mellon en folkfest. Än så länge. Det finns dock anledning för SVT att ta sig en funderare. Kanske skulle tre program plus andra chansen och final vara tillräckligt. Jag orkade faktiskt inte titta på andra chansen i år. Det fick bli finska UMK då.

Jag har tittat på andra länders delfinaler, Malta, Rumänien, England, Schweiz, Frankrike. Jag lovar er. Ingen skulle orka titta till slut på sådan dynga i Sverige. Så var lugna i båten, det är inte så farligt. Endast Finland har kommit upp i Sverige-nivå. Ja, Finland var faktiskt bättre.

Det skriver Nyans schlagerexpert David Lindström inför lördagskvällens final i svenska Melodifestivalen.

I fredagens Nya Åland kan ni läsa hela hans krönika och betyg på alla finaldeltagare!

 

Åländska författarskap på Bakfickan

$
0
0

Temat för årets Bakficka är Fångad!
Litteraturdagarna inleds traditionsenligt med Ålands litteraturförenings arrangemang Bakfickan, en kväll med åländska, aktuella författarskap i fokus.

Temat är i år ”Fångad”, medan litteraturdagarnas tema är ”Frihet”.

– Vi tog motsatsen, men tyckte att ”fängslad” lät för dystert. Vi ville ändå hålla kvar vid samma begynnelsebokstav, säger Kristina Svedmark som tillsammans med en arbetsgrupp står för arrangemangen.

Medverkande under kvällen är Ann-Britt Eriksson, Alma Karlsson, Carina Karlsson, Leo Löthman, Kurt Skogberg, Mari Stefansdotter, Charlotta Stenberg och Caj Westerberg. För det musikaliska inslaget står Catherine Karlsson och Joel Schoultz från Cattis drängar.

– Under kvällen får publiken både lyssna till författarintervjuer och uppläsningar, säger Kristina Svedmark.

Programvärdar är Eva Johansson och Kristina Svedmark, medan Ingemar Johansson och Kerstin Kronqvist intervjuar.

Bakfickan arrangeras torsdag 15 mars klockan 19.00 på Indigo.

Mångsidighet premierades med Solveigpris

$
0
0

Isabella Grüssner-Sarling, Nicklas Lantz och Erik Lönngren är vinnare av årets Solveigstatyetter.
Priset, som delades ut i lördags i samband med premiären av Djungelboken gavs i år till mansuförfattaren Isabella Grüssner-Sarling och regissören, skådespelaren och musikern Nicklas Lantz.

Isabella Grüssner-Sarling fick Solveigstatyetten för sina insatser som manusförfattare, regissör och textförfattare.

– Numera känner jag mig hemma i de rollerna. Då människor omkring mig visar tillit till det jag gör, växer man också själv.

Nicklas Lantz fick Solveigpriset för sin mångsidighet och sätt att verka i Solveig Eriksons anda.

– Priset var en total överraskning. Alla former av priser och utmärkelser blir ju en del av lönen och en bekräftelse. Det är jättevärdefullt.

 

Ungdomspriset, som delas ut till en åländsk ungdom som studerar teater, tillföll Erik Lönngren som också hade en av rollerna i ”Djungelboken”.

Solveig-priset delades ut första gången år 2003. Tanken bakom priset är att uppmärksamma några av de stora insatser som görs inom den åländska teatern. (ke)

 

Johan vann Vera på större publik

$
0
0

Det blev filmare Johan Karrento som tog hem årets Verastatyett.

Hans film ”Att sminka en gris” som handlade om spelmissbruk och Paf, vann med hjälp av en ovanligt stor publik.
Poängerna vid publikomröstningen räknas enligt ett komplicerat system. Det handlar inte bara om att filmerna får ett medelvärde, ett stort antal besökare ger också pluspoäng.

Detta förklarade Mogens Lindén i Veras styrelse som höll i trådarna för efterfesten.

– Det måste bedömas olika om tio personer ser en film och ger den högt betyg eller om 200 ser en film och prisar den, sa han.

Det visade sig detta år att medelbetygen var lika högt för två filmer. Utöver Karrentos film fick också Antonia Ringboms filmer ”Sinnebilder”, som är en rad olika berättelser om psykisk ohälsa, högsta betyg.

Publikens storlek avgjorde och då segrade Karrento, som hade dragit en så gott som full salong.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Ylva Hagmark-Cooper är starkast i djungeln

$
0
0

Vi som såg premiären av Teaterföreningen i Mariehamns Djungelboken i lördags fick vara med om något unikt. Under de tolv år jag har bevakat Ålands teaterscen har jag aldrig förut sett en sådan talang som Ylva Hagmark-Cooper.

Från ingenstans, från dagis- och skolscenen, ställer hon sig och gör Mowgli så man inte bara häpnar utan har möjlighet att omdefiniera vad amatörteater kan vara.

Rollen som Mowgli är Ylva Hagmark-Coopers debut på scenen. Och vilken debut sen.

De som ska se Djungelboken på stadshuset gör bäst i att glömma allt Disney lärt om att vara nöjd med allt som livet ger.

Det här är ett manus som ligger betydligt närmare Kiplings orginalmanus. Det är mörkare, råare och ställer i allt väsentligt större frågor än vilka frukter man ska äta.

Alexander Mörk-Eidem bearbetade texten och satte upp ”Djungelboken” på Stockholms stadsteater 2007. Musiken är skriven av Eric Gadd.

Nicklas Lantz uppsättning av ”Djungelboken” är fysisk teater: det är kullerbyttor, slagsmål, rullskridskor, muskler och dans.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

<”Byline tfn”>

Viewing all 2665 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>