Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2658 articles
Browse latest View live

Poesitävlingen som publiken avgör

$
0
0

Poetry Slam är ett evenemang också för publiken eftersom de deltar som jury och poängsätter dikterna.
Tävlingen i estradpoesi har blivit en hösttradition på Åland. I år är det 17:e gången de åländska mästerskapen i estradpoesi ordnas. Årets upplaga går av stapeln fredag den 27 oktober på Pub Stallhagen. Poetry Slam har uppstått på pubar och barer och arrangörerna, Ålands litteraturförening, tycker att Stallhagen är ett ypperligt ställe att ha tävlingen på.

– Det får gärna vara en mysig pubstämmning, man ska kunna slinka in som man är och till och med ställa sig på scen fast man inte planerat det, säger Carina Karlsson ordförande i Ålands litteraturförening.

– Det har hänt att någon skrivit dikterna på plats när de kommit dit, säger Kristina Svedmark, styrelsemedlem i Ålands litteraturförening.

Poetry Slam är en tävling i estradpoesi som går ut på att de tävlande har max tre minuter på sig att läsa upp en egenskriven dikt. Dikten får vara på vilket språk som helst man får inte ha med sig någon rekvisita men man får använda rösten precis hur man vill. Dikterna måste man inte kunna utantill. Tävlingen pågår i tre omgångar och de som bedömer är publiken.

– Det är ett evenemang i högsta grad för publiken därför att publiken får delta som jury. De ger poäng som sedan bestämmer vem som vinner, säger Carina Karlsson.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 


De laddar för gospelfest i Alandica

$
0
0

Föreningen Ålands gospel bjuder in till storslagen sångfest i Alandica. Fem vuxenkörer från Finland och Sverige intar scenen tillsammans med Yohan Henriksson, en dansgrupp och Jomala församlings barnkör Jomala Joy.

– Gospel är glädje, säger dirigenten Linda Pussinen.
Gospelkören Good News ligger i hårdträning inför helgens stora framträdande. Linda Pussinen värmer upp sångarna med kropps- och röstövningar inför repetitionen i St Mårtens kyrka.

I morgon anländer körerna från Sverige och fastlandet för att öva och umgås och på lördag är det föreställning. Körerna, som tillsammans inkluderar drygt 90 sångare, ackompanjeras av ett tremannaband.

– Det blir nästan lite som ett läger och det är kul att träffa andra körer och skapa gemenskap med dem, säger Good News grundare och dirigent Anders Hallbäck.

Samtliga av körernas sju dirigenter har haft möjlighet att välja en egen låt att framföra. Totalt handlar det om 20 sånger som ska framföras under cirka 2 timmar i Alandica på lördag.

Alla dirigenter får chans att leda kören under konserten.

– Det innebär ganska stora utmaningar för körsångarna. Oftast är man van vid en dirigent och hur den personen leder kören. Gospel är friare än annan körsång och varje dirigent gör sångerna på sitt vis, så det kan vara lite knepigt att hänga med, säger Anders Hallbäck.

Konserten äger rum på lördag klockan 18.30 i Alandica. Tio procent av överskottsvinsterna av biljettförsäljningen går till hjälporganisationen Läkare utan gränser.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Okänd soldat har premiär i kväll

$
0
0

Nyfilmatiseringen av Okänd soldat har kostat över 7 miljoner euro.

I kväll har den premiär på Bio Savoy.
Den finländska filmregissören Aku Louhimies har även skrivit manus för den nya filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska roman Okänd soldat. Filmen har premiär lagom till republikens 100 års-jubileum.

Med en budget på över 7 miljoner euro är det den dyraste film som någonsin gjort i Finland. Över 1 500 personer har på olika sätt medverkat i filmen, många av dem som statister.

De första rapporterna tyder på att Louhimies lyckats med sin storsatsning som många varit skeptiska till på förhand. Filmen ger en realistisk bild av kriget, ansåg många av gästerna på förhandsvisningen.

– Den här filmen är mycket realistisk. Krigets hemskheter framträdde starkt, sade krigsveteranen Ahti Annala.

Läs mer om filmen i lördagens Nya Åland, e-tidningen!

 

Ellen Smulter i Litauens X Factor

$
0
0

Åländska Ellen Smulter medverkade nyligen i den litauiska versionen av sångtävlingen The X Factor där hon tog sig till semifinal.

– Det var jättekul och spännande. Allt gick på litauiska så jag fattade inget av vad de sade!

Ellen Smulter är 18 år gammal, men har redan en viss vana att medverka i sångtävlingar.

– Jag har varit och tävlat jättemycket i Sverige och bland annat en gång på Malta och en gång tidigare i Litauen.

Det var för två somrar sedan som hon åkte till Litauen för att medverka i en sångtävling.

– Jag har fortsatt att hålla kontakten med hon som då fungerade som min tolk och guide. Hon anmälde mig till tävlingen Talang, faktiskt utan att fråga mig.

Producenten för tv-programmet Talang flyttade över henne till The X Factor istället. Ifjol var hon och filmade första delen och för ett par veckor sedan den andra.

Ellen Smulter tog sig till semifinal i tävlingen och det är hon nöjd med.

– Man inser det när man hållit på och tävlat ett tag att alla tycker olika.

Mer om Ellen kan du läsa i tisdagens Nya Åland!

Bara kvinnor i Poetry Slam

$
0
0

De åländska mästerskapen i Poetry Slam gick av stapeln på Stallhagen på fredagskvällen. Sex estradpoeter medverkade och vinnaren blev Ann-Britt Eriksson från Godby.

– Det var som sjutton! Det hade jag inte förväntat mig, säger hon överrumplat efter prisutdelningen.
Det var fullt hus när Ålands litteraturförening bjöd in till estradpoesi på Stallhagen.

– Vinnaren vinner böcker och äran, och dessutom äran att inleda Litteraturdagarna på Bakfickan på Indigo med sitt vinstbidrag, säger Pia Lassila, mc för kvällens tävling, där den åländska poetry slam-titeln ska avgöras.

I år var samtliga tävlande kvinnor – Kerstin Kronqvist, Charlotta Stenberg, Eva Johansson, Soffi Wetterhoff, Lilet Englund och Ann-Britt Eriksson.

– Förra året var det fem karlar och fyra kvinnor. I år är det kvinnorna som kommer fram, säger Pia Lassila, som tycker att det bra stämning under kvällen.

– Det är både glada och positiva dikter och även dikter som man fått fundera på med en knorr i slutet.

Ann-Britt Eriksson från Godby vann med 481 poäng, före Kerstin Kronqvist, som kom på andraplats med 457,5 poäng.

– Det är andra gången jag är med, sist kom jag på en andraplats. Det är en utmaning blandat med lite pina, säger Ann-Britt Eriksson.

Varför tror du att du tog hem segern?

– Därför att vissa stora elefanter inte var med i år. Jag nämner inga namn.

Dikterna hon läste handlade om trafik, disk och gallerior, berättar hon.

– Jag grävde där jag stod. Det är i vardagen jag får mina uppslag.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

<”Byline e-post”>

Storslagen gospelfest på Alandica

$
0
0

Föreningen Ålands gospel bjöd på mäktig körsång i stor skala på Alandica på lördagen.
Enligt arrangören handlar det om deras största satsning, med mellan 80 och 90 sångare på scen. Totalt medverkade sex körer.

Mrs. Bighill Singers från Jakobstad och His Master’s Noise från Helsingfors hade kommit till Åland från fastlandet för evenemanget.

Från Sverige medverkade körerna 2TheLord från Stockholm och Gudskelov från Gotland.

De åländska körbidragen till gospelfesten bestod av kören Good News från Mariehamn och barnkören Jomala Joy. Barnkören fick extra stöd av Julia Valkeapää och Vera Hallbäck, som bland annat sjöng Land of faith.

Trubaduren Yohan Henriksson, som nyligen tävlade i tv-programmet The Voice of Finland, var kvällens gästartist. Han berättar att han aldrig tidigare framträtt tillsammans med en kör.

– Det känns mäktigt. Det är första gången jag är uppbackad av en kör. Det är coolt, säger han till konferencier Joanna Isaksson under konserten.

Magnificat sjunger Faurés Requiem

$
0
0

På onsdag kan den åländska publiken njuta av Gabriel Faurés Requiem. Det är damkören Magnificat som sjunger verket.
Det är hela sjunde gången som damkören Magnificat under ledning av kantor Guy Karlsson sjunger verket.

– Kören älskar den här musiken, därför gör vi det igen, säger Guy Karlsson.

Första gången man sjöng verket i arrangemang för tre-stämmig damkör var tillsammans med en kör från Sofia kyrka i Stockholm.

– Musiken är romantisk och innerlig. Det blev lite vått i ögonen på mig när vi övade senast, fast jag dirigerar själv.

Solistinsatserna görs av körens egna medlemmar: Sofie Dahlén, Johanna Fogelström och Patricia Bergroth.

För ackompanjemanget står Kaj-Gustav Sandholm, piano, Zaida Pontin, violin och Lydia Eriksson, cello.

Konserten, med fritt inträde, hålls på onsdag den 1 november klockan 19 i St Görans kyrka.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Ny bok om åländsk spionhärva i Stockholm

$
0
0

En tidigare okänd åländsk spionhistoria kommer ut i bokform lagom till jul.

Den innehåller alla klassiska ingredienser: spioneri, smuggling, fagra damer och farliga resor.
Det var i samband med forskningen om tillkomsten av Ålands självstyrelse som Mats Adamczak kom spionhistorien på spåren.

– Det har hänt mycket det senaste åren med digitalisering av gamla tidningsartiklar. Denna historia kom jag över via Svenska Dagbladets arkiv.

Det handlar om tre ålänningar Erik Gustav Flodin och Gustav Primus Englund från Föglö och Erik August Eriksson från Lumparland som åkte fast för spioneri den 11 november 1915.

– Artikeln hette Vegafinnarna, men namnen var svenska och jag reagerade speciellt på namnet Flodin, berättar Mats Adamczak.

På grund av censuren finns inget om rättegången i finländska tidningar.

– Men efter mycket sökande hittade jag rättegångshandlingarna i stadsarkivet i Stockholm. Fallet har varit hemligstämplat i 75 år och materialet blev fritt först 1991.

Ålänningarna spionerade för Ryssland i Sverige.

– Men åtminstone en av dem var också dubbelspion och spionerade för Tyskland.

Eftersom de tre ålänningarna ändå åkte över till Sverige med jämna mellanrum, passade de på att smuggla samtidigt.

– De smugglade får och fisk till Sverige och sprit och socker på väg tillbaka till Åland. De körde med släckta lanternor genom minbältena.

Boken utkommer i början av december och kan förhandsbeställas via Mats Adamczaks hemsida Den bortglömda historien, eller via Nya Åland för dig som har Nyankortet.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!


Fixa halloweenlooken som ett proffs

$
0
0

Det är dags att börja planera årets Halloween-sminkning.

Nya Åland tog hjälp av proffset Sandra Karlsson.
Nya Åland gav Sandra Karlsson i uppdrag att sminka reportern till något obehagligt under ungefär en timme. Kraven som ställdes var att reportern behövde kunna se på båda ögonen, eftersom hon ska köra bil efteråt, och gärna kunna prata under resten av dagen.

Sandra börjar med att stryka fett i reporterns ögonbryn.

– Det här gör jag för att försöka rädda dina ögonbryn, säger hon.

Därefter klistras lager på lager av vanligt toapapper fast med hjälp av latex på pannan, kinderna och hakan. Sandra berättar att hon själv köper litervis med latex och hon börjar redan i maj med planering och inköp av rekvisita inför halloween i oktober.

Hon har alltid en plan för vad hon vill skapa. Men ursprungsplanen och resultatet är sällan det samma, och försöken däremellan kan bli kostsamma. Med hjälp av toapapper, tamponger, avskurna plastflaskor, tyg och annat som hon hittar byggs en utstyrsel som inte bara är fantastisk att se på.

– Det måste vara praktiskt också. Jag måste kunna gå på toaletten och dricka en drink. Och jag behöver fickor för plånbok och telefon.

Lagren av toapapper och latex bildar en extra hud som Sandra stryker hudfärgad foundation över. När det torkat tar hon tag i kanterna och fläker upp dem en aning. Sedan målar hon med vanlig ansiktsfärg på huden i mitten av ansiktet, som inte täcks av latex.

– Man börjar alltid med ljus ansiktsfärg, för att sedan övergå till mörkare. Det är svårt att måla mörkt på ljust.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Novemberrock på Arkipelag

$
0
0

Allhelgonarock blir det på lördag i lobbybaren på Arkipelag. Då spelar bandet Angstbadan.
– November är här, och för att få lite liv i den här mörka månaden så har vi bestämt oss för att rocka lite mer än vi brukar, berättar Tony Matsson, artistansvarig på Hotell Arkipelag.

Man börjar på lördag den 4 november med allhelgonarock i lobbybaren.

– I år spelar bandet Angstbadan med åländske gitarristen och sångaren Filip Karlström.

Lördagen den 18 november hyllar bandet Rocket 88 med gästartister Elvis Presley i festvåningen.

– Rocket 88 består av ett gäng rutinerade musiker och leds av Micke Finell bland annat från The Refreshments.

Artisterna som uppträder med bandet är: Linda Gail Lewis, piano och sång, hon är syster till Jerry Lee Lewis. Sjunger gör också Little Gerhard. Han skivdebuterade redan 1958 och har turnérat och spelat sen dess, även Göran Engman medverkar med sång.

– Engman är skådespelare och sång- och musikalartist som jobbat bland annat med Jerry Williams och som många minns från tv-serien Skärgårdsdoktorn.

Showen börjar runt klockan 22.30 och består av två set med en timmes speltid vardera.

 

 

Önningebyutställning i Tyskland

$
0
0

För första gången presenteras Önningebykolonin utanför Finland på en egen utställning.

Det sker i Dachau i Tyskland.
Det är Önningebymuseet som producerat utställningen ”Önningeby. Eine Künstlerkolonie auf den finnischen Ålandsinseln” i samarbete med Dachaus konstmuseum i Sydtyskland. Dachau som är mest bekant för sitt ökända koncentrationsläger var i tiden en betydande konstnärskoloniort.

– Det är genom medlemskapet i den europeiska federationen EuroArt som utställningen kommit till, berättar Kjell Ekström.

Önningebymuseet visar 72 verk ur sin egen konstsamling och två verk har inlånats ur privata samlingar. Sammanlagt 21 konstnärer finns representerade av kolonisterna och däribland ingår flest verk av Victor Westerholm, Edvard Westman, J.A.G. Acke, Hanna Rönnberg och Ida Gisiko-Spärck. Andra konstnärer som finns med i utställningen är till exempel Elin Danielson-Gambogi, Ellen Favorin, Elias Muukka, Helmi Sjöstrand, Dora Wahlroos, Elin Alfhild Nordlund, Améliè Lundahl och Eva Topelius-Acke.

Till utställningen utkommer även en katalog på svenska och tyska. Den innehåller bland annat en nyskriven text om Önningebykolonin av Kjell Ekström samt korta konstnärsbiografier.

Utställningen skall även visas i Schwaan i Nordtyskland under våren 2018. I Dachau pågår den från 3 november till 11 mars.

 

 

Luciaprojekt med starka känslor

$
0
0

En konsert som väcker starka känslor hos både sångare och publik.

Det är Ålands projektkörs ”Syrakusas öga” som snart får nypremiär på Alandica.
Det började med en tanke om en traditionell och mysig luciakonsert utomhus där vintern skulle visa sig från sin bästa sidan.

Men när projektkörens ledare Johanna Grüssner insåg att en sådan konsert kunde snöa eller regna bort blev det i stället ett projekt för Alandicas stora scen – med en berättelse om lucia som inte väjer för mörkret.

För manus och regi står Isabella Grüssner Sarling. Både hon och Johanna Grüssner understryker det aktuella i berättelsen som utmynnar i den godhjärtade Lucias död..

Kören har utökats sen premiären men upplägget är detsamma som i fjol med samma huvudrollsinnehavare, bland andra Shirin Golchin som Lucia, Leonarde Brändström som hennes fästman och Parva Pirzadeh som hennes väninna, och Nicklas Lantz som en ond ståthållare i läderrock

Kapellmästare är som i fjol Michael Ottosson.

Hur skiljer årets uppsättning sig från fjolårets?

– Det fanns en del detaljer vi kunde skärpa till. Det har blivit ett strå vassare både visuellt och speltekniskt. Små detaljer kan ofta göra stor skillnad, säger Isabella Grüssner Sarling.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Djupsund fick förtjänstmedalj

$
0
0

Professor Göran Djupsund i Jomala hör till dem som på Svenska dagen i dag tilldelades folktingets förtjänstmedalj.
I motiveringen står bland annat att han som professor i statskunskap och masskommunikation har utbildat många journalister och kommunikatörer i Svenskfinland och att han ofta anlitas över språkgränserna tack vare sin förmåga att hitta nya vinklingar och sitt nyanserade språkbruk.

Folktinget delade i år ut tre förtjänstmedaljer i silver och 14 förtjänstmedaljer. Förtjänstmedaljerna utdelas i samband med Folktingets Svenska dagen-fester i Helsingfors, Jakobstad och Åbo.

Bland andra skriftställaren Ralf Friberg, politikerna Christina Gestrin och Nils Torvalds och musikläraren Noomi Elfving tilldelades förtjänsttecken.

 

Fantasin flödar i Femmornas skrivstafett

$
0
0

Projektet Femmornas skrivstafett involverar alla Ålands femteklassare.

Nya Åland var med när klass 5a i Vikingaåsens skola jobbade med sitt kapitel till den gemensamma berättelsen.
Händer viftar ivrigt i luften och läraren Irma Wilenius har fullt upp med att hinna skriva ner alla idéer på tavlan i klassen.

Femmornas skrivstafett ordnades första gången ifjol av föreningen Kulturfestival på Åland i samarbete med Mariehamns stadsbibliotek. Alla femteklasser på Åland skriver ett kapitel var i tur och ordning.

I år har det första kapitlet skrivits av den svenska författaren Torsten Bengtsson, han har också gjort en inspirationsvideo åt eleverna.

– Det handlar om en person som har fastnat i en hiss, man vet inte om det är en kille eller tjej, berättar Theresia Lindholm.

Moa Sjöblom berättar att hon själv en gång fastnat i en hiss och det var läskigt.

– Eleverna i Ytternäs 5a skrev i det andra kapitlet att mobilen inte har täckning, säger Alexander Bäck.

– Och inget händer när personen trycker på alarmknappen, fyller Lisa Eklöw i.

– Så skymtar en svart skepnad plötsligt i hissen, berättar Matilda Mattsson.

Det låter som om det är upplagt för en riktigt läskig historia.

Jakob Lindholm tycker nog att det finns ett och annat som är läskigare än att fastna i en hiss.

Eleverna skall nu på 2 500 tecken skriva fortsättningen på berättelsen, kapitlen publiceras efter hand på Mariehamns litteraturdagars hemsida. Stafetten skall fortsätta ända till våren berättar projektledare Ida Kronholm.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Lyceister vill ha tittare för livesändning

$
0
0

Ålands lyceums elever är med i en mediatävling och vill ha tio minuter av din tid i dag.

Tjugo elever, rektorn Marcus Koskinen-Hagman och läraren Robert Liewendahl har förberett en livesändning på Hufvudstadsbladets sajt hbl.fi med start torsdag kväll kl. 18.

– Man vinner tävlingen genom att få så mycket tittare som möjligt, men det finns även en jury som skall bedöma innehållet, meddelar Fredrik Ulvestaf som är producent för Ålands lyceums inslag.

Matlagning, nyhetsrapportering och framförallt komedi utlovas i programmet ”Godkväll med Ålands lyceum”.

Högst två av de tio minuterna får vara förinspelade inslag. Genrepet hölls på onsdagseftermiddagen. Gymnasier i Nyland, Åboland och Österbotten konkurrerar med ålänningarna.


Lågmäld och hyllad amerikan på Pub Ettan

$
0
0

Den amerikanske singer/song-writern Willy Tea Taylor uppträder med en mindre bandkonstellation på Pub Ettan ikväll, torsdag.

Känslosam americana är vad som utlovats.

– Om man gillar artister som Bob Dylan och Willie Nelson är detta ett måstekväll att ta sig ut i höstmörket, säger pubägaren Björn ”Grulle” Eklund.

”En av de viktigaste amerikanska singer/songwriters i vår tid”, skrev altcountrybibeln No Depression om Taylor.

Ansedda Sonic Magazines chefredaktör Pierre Hellqvist hakade på: ”Ifall du tycker det låter som en musikjournalistisk överdrift kommer du ändra dig så fort du hör Willy Tea Taylors låtar, som med hjärta och precision ringar in essensen av att vara människa.”

På torsdag uppträder den skäggige amerikanske singer/songwriter på Pub Ettan. Det är hans första framträdande på Åland och även i Finland.

– Lågmäld, snyggt och mycket känslosam musik och lyrik, säger Grulle.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Viva la Vivakören

$
0
0

Ålands äldsta damkör firar 30 år på lördag med konsert i Alandica. Körglädje, gemenskap och sorg finns i körens historia.
Damkören startade 1987 på initiativ av Agneta Mannberg-Jansson och körens första dirigent var Inga-Lill Rögård som höll i taktpinnen till år 2000.

– Inga-Lill gick med liv och lust in för sitt uppdrag och redan efter fem veckor höll Vivakören sin första konsert, berättar Agneta Brunila som sammanställt en historik för kören. Hon kom med i kören år 2002.

Solveig Carlsson har sjungit med ända sedan början och berättar att Inga-Lill Rögård ordnade med tonbildning för kören och höll i många körläger.

– Under hennes tid som dirigent var det utan tvivel konsertspelet Mozart som gav kören den mesta uppmärksamheten.

Under ledning av Lena Svartström, som var körens dirigent under åren 2002 till 2012, utvecklades kören från att ha varit en mer traditionsenlig kör med notpärmen under armen, till en kör som satsar på det sceniska uttrycket och på att få kontakt med publiken.

Kören fick började samarbeta med musikerna Simon Ljungman och Anci Hjulström från Göteborg.

– De lärde oss att sjunga fritt utan notpärmar, med stor inlevelse och publikkontakt. Att fästa blicken någonstans ovanför publiken, som en del lär ut, var det inte alls tal om.

När kören höll sitt tjugoårs jubileum ”Tusen och en natt” förverkligades de målsättningarna och därefter har alla konserter hållits i samma anda.

Temat för konserten på lördag är minnen

– Vi vill ge publiken en upplevelse för alla sinnen. Vår jubileumskonsert heter ”Pärlor – 30 år med Vivakören”.

Körkonserten hålls i auditoriet på Alandica klockan 16 på lördag.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Många författare på bokmässa

$
0
0

I morgon lördag är det dags för den nittonde upplagan av åländsk bokmässa på Alandica.
På mässan finns gamla och nya böcker till försäljning och på författarscenen rullar program under hela dagen.

Tjugo författare medverkar i programmet.

– De flesta är bekanta sedan tidigare, men helt nya för detta år är Mats Adamczak, Harriet Tuominen, Tove Isaksson -Löthman och Leif Nordqvist, berättar Gunnar Johansson.

Många åländska böcker har utkommit på senare tid och flera av dem presenteras på scenen, bland annat Kurt Skogberg, Ulla-Lena Lundberg, Caj Westerberg, Eva E. Johansson, Kjell Ekström och Gerd Karin Nordlund.

Lasse Fredrikson och Carina Karlsson bjuder på program av Georg Kåhre i ord och toner. Liina LaDena Laine visar dockteater på mässan.

– Iden med bokmässan är att samla ett stort utbud av åländsk litteratur och då ge besökarna möjlighet att stifta bekantskap med den mångfald som finns av åländska böcker, säger Gunnar Johansson.

Mässan arrangeras av en arbetsgrupp som består av Carina Karlsson för Ålands litteraturförening och Gunnar Johansson.

Mässan hålls på Alandica lördag den 11 november klockan 11-16.

 

Abba-Björn i Ålandsbok

$
0
0

Björn Ulvaeus är en av många som porträtteras i den nya frimärksboken.
Boken ”Ålands frimärken berättar 2016-2017” kostar 82 euro och 70 cent.

En udda summa, men det finns en förklaring.

Den traditionella ”varannanårsboken” innehåller alla frimärken och frankeringsetiketter som getts ut de senaste två åren och det nominella värdet av dem är just 82,70.

Som vanligt är frimärken bas för reportage om människor och företeelser.

Det berättas om konstnären Juha Pykäläinen, segelsömmare, ”naturens apotek, hönsfarmare, skrotkonstnären Johan Karlsson, formgivaren Anna Karlsson, modedesignern Linda Karlsson, Åland Post, bastukultur, Björn Ulvaeus, mångkultur, tårtkonst, med mera.

April Kommunikation står för text och layout. Huvudtexten är på svenska, med sammanfattningar på finska, engelska och tyska.

 

Nordisk biblioteksvecka med ö-tema

$
0
0

Idag startar den nordiska biblioteksveckan. Temat är Öar i Norden och en av årets utvalda texter är från Ulla-Lena Lundbergs roman Is.
I dag samlas över 120 000 barn, unga och vuxna för att delta i det största nordiska högläsningsevenemanget. Nordisk biblioteksvecka arrangeras för 21 gången av föreningarna Norden för att främja nordisk litteratur och berättartradition.

– Genom högläsning och litteratur får vi en paus från den hektiska vardagen med telefoner och datorer och möjlighet att fördjupa oss i bokens värld. Den gemenskap som skapas av att högläsa samma texter samtidigt i över 14 olika länder är fantastisk och skapar en helt unik nordisk samhörighet, säger Anne Malmström, projektledare Nordisk biblioteksvecka.

I år uppmärksammar biblioteksveckan Finlands 100 års jubileum genom att välja finländska högläsningsböcker. Det gemensamma temat för alla böcker är Öar i Norden.

För de yngsta barnen kommer boken Skattkammarön att läsas högt. Boken är skriven och illustrerad av Mauri Kunnas, en av Finlands mest populära och framgångsrika barnboksförfattare.

– För unga har vi valt den populära fantasyromanen Maresi, som är skriven av finlandssvenska Maria Turtschaninoff och utgiven i 22 olika länder.

Boken Is, skriven av den åländska författaren Ulla-Lena Lundberg läses högt i vuxenkategorin. Is har fått flera priser och blev bland annat nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Viewing all 2658 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>