Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live

Alla femteklassare är författare

$
0
0

ALLA I FEMMAN Samtliga 327 elever i femteklasserna i de åländska skolorna deltog i skrivstafetten och kom på mingelfesten.

”Nu vill jag ha frukost.”

Så slutar femmornas kapitelbok. Titeln blev ”Abbes och Flisans äventyr”.

Var skatten fanns? Vad som hände när man öppnade locket?

Nu vet alla de 327 författarna vad som händer på slutet.
Femmornas skrivstafett avslutades i går. Då avslöjades titeln på den gemensamma boken, då lästes sista kapitlet upp, då fick eleverna veta att boken inte bara ska vara en E-bok utan också tryckas upp på papper, vilket ledde till jubel i det stora publikhavet.

– Boken ska finnas riktigt på riktigt i alla era skolbibliotek i vår, avslöjade litteraturdagarnas projektledaren Katarina Gäddnäs på den stora mingelfesten på biblioteket.

Skrivcoach i denna första skrivstafett på Åland har Nyan-journalisten och författaren Karin Erlandsson varit och det var hon som knöt ihop hela säcken genom att skriva sista kapitlet, som fick titeln ”Äntligen hemma”.

Hon har också skrivit bokens första kapitel och ett i mitten.

Resultatet har blivit en gedigen kapitelbok på 121 sidor i 27 kapitel, sparsamt illustrerad av Minna Öberg och med en layout av Jenny Pettersson.

– Samtliga klasser på Åland ville vara med och två kapitel i veckan har eleverna skrivit, berättar projektledaren Annica Andersson. Resultatet blev mycket bättre än vi vågade tro. Både vi som arrangörer och lärarna är glatt överraskade över hur mycket fantasi och skrivarglädje det fanns hos femmorna.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!


Åländskt huskoncept ska förändra vårt sätt att bo

$
0
0

HUSVERKSTAD I hörnet av museisalen finns en modell av en tomt där man kan testa att bygga sitt egna Snailhouse i miniatyr. Arkitekterna Michael Donalds            och Florinda Ciaramitaro har utvecklat Snailhouse-konceptet och har tät kommunikation med flera intresserade kollegor världen över via Facebook.

Hemmet är vår trygga punkt – men kan också tvinga oss att ge avkall på vår frihet.

Den nya utställningen Welcome home – eller Välkommen hem på svenska – utforskar hur vårt hem egentligen påverkar vårt liv och hur vi begränsas av dess brist på flexibilitet.
Welcome Home är ursprungligen namnet på projektet Snailhouses bidrag till utställningen Time – Space – Existence som hölls mellan maj och november 2016 i Palazzo Bembo i Venedig. Utställningen ingick som en officiell del av 2016 års Venedigbiennal, Biennale di Venezia, som är en internationell utställning för samtida konst.

Snailhouse är en åländsk arkitektidé som går ut på att utmana idén om hemmet som något statiskt och oföränderligt. Projektteamet består bland annat av medarbetare från Arkitekt Michael Donalds och Nipås direktör Marcus Mangwana Haagendahl.

Snailhouse består av flera husmoduler i olika storlekar och former. Tanken är att man ska kunna kombinera och lägga till och ta bort delar allt eftersom behoven i livet förändras.

– Det är lite som när man köper en bokhylla. Man använder den som den är så länge man behöver och när behoven ändras köper man till eller tar bort delar. Man köper sig helt enkelt ett rum, säger arkitekten Michael Donalds.

Utställningen håller öppet mellan 31 mars och 21 april på Kulturhistoriska.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Lyxig låt på Spotify

$
0
0

Elsa Le Curieux vann Deluxe 2016.

”Like An Eagle”, låten som Elsa Le Curieux vann Ålands ungdomsförbunds musiktävling Deluxe 2016 har nu släppts.

Låten är producerad genom ett samarbete med Axxells musikproduktionslinje.

– Finns bland annat på Spotify, tipsar Elise Åkerblom vid ÅUF. (ms)

 

Ekström akvarell-aktuell

$
0
0

Kjell Ekström ställer ut internationellt.

Konstnären Kjell Ekström är aktuell i två utställningar just nu, och snart i två till.
I går var det vernissage på hans utställning i Kulturhuset Vita Skolan i Broby i Skåne.

– Jag visar ett drygt 20-tal akvareller ur fyra olika serier. Förutom skärgårdsmotiv från Föglö, stenar och objekt från Thailand och en serie från Egypten med Ibisfåglar.

I morgon är det vernissage i Bremen, i Ins Blaue cafégalleri, där Kjell visar akvareller på inbjudan av en av innehavarna, Jens Joost-Krüger.

I slutet av april öppnar akvarellutställningen Ricordi (Minnen) i Galleria del Carbone i centrala Ferrara i Italien.

– Där visas 33 akvareller med motiv från Egypten, Indien, Åland, Portugal och Grekland. Utställningen har tillkommit på initiativ av festivalen Autori di Viaggi, dit jag inbjudits tack vare mina akvarellböcker från resor till Färöarna, Kenya, Brasilien och Indien, säger Kjell, som den 5-7 maj deltar i festivalen och presenterar sina böcker.

Kjell gav ett ex av boken Ssgari till konstnärskollegan Roberto Cariani, som visade den för arrangörerna och det resulterade i inbjudan.

– Dessutom är jag representerad på Fabrianofestivalen även i år i Italien, men denna gång tillsammans med svenska målare. Med andra ord en hektisk men spännande utställningsvår för mig, avslutar Kjell.

 

Ett lekrum under ytan

$
0
0

UNDER YTAN Jonny Ahlström har byggt lekrummet på sjöfartsmuseet tillsammans med Sture Ahlström och museets personal.

Koraller, snäckor, sjögräs och ett vrak.

Barnrummet i Ålands sjöfartsmuseum har fått en rejäl uppfräschning.

– Vi ville skapa ett rum som uppmuntrar till lek, säger intendent Heidi Viktorsson.
Barnrummet i Sjöfartsmuseet har aldrig känts riktigt rätt, berättar Heidi Viktorsson.

– I utställningen om Sally Jones märkte vi hur mycket och gärna barnen lekte, den var fantasifull och lekvänlig, och något sådant ville vi också skapa i lekrummet.

– Vi vill satsa på barnfamiljer, det finns inte så mycket att göra en söndag i november på Åland, säger Viktorsson.

Sture Ahlström byggde upp Sally Jones-utställningen, den här gången tog han med sig sin son Jonny Ahlström. De har bland annat tagit den båt som länge stod i Ämnäskorsningen och byggt in den som torpederat vrak.

– Vi skar upp den så att den passade någorlunda. Det här var ett riktigt roligt jobb, vi har format och fixat så att bitarna ska passa och fått vara spontana, säger Sture Ahlström.

För att komma i rätt stämning började arbetsgruppen renoveringsjobbet med att se på filmen ”Hitta Nemo” tillsammans.

– Barnen ska leka, det är huvudsaken, men förstås har vi också en pedagogiskt tanke, säger Viktorsson.

På lördag klockan 11.30 öppnas lekrummet. Neemi Soininen, 8 år, som är stamkund på museet klipper bandet.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

”Kvinnaböske” och Wiktoria till Rockoff

$
0
0

Wiktoria-3_809x436_acf_cropped-1

Inte mindre än två mello-artister kommer till Åland i sommar, det meddelar festivalgeneralen Pontus Grönberg i ett pressmeddelande.
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson kommer från svenska Östra Ljungby och har en lång karriär bakom sig med bland annat låtklassikern Änglahund. Andersson deltog i svenska Melodifestivalen och kom på fjärde plats med Guld och gröna skogar. Han var också en av de tre programledarna i årets tävling. Hasse Andersson uppträder torsdag 27 juli.

Wiktoria debuterade i Melodifestivalen förra året och kom då på andra plats med låten Save me. I år deltog hon med As I lay me down och låten har redan 9,5 miljoner lyssningar på Spotify. Wiktoria uppträder torsdag 27 juli.

Tidigare släppta artister är Toto och Vigiland. (ck)

Möt Luther i enrum

$
0
0

MONOLOG Skådespelaren Johan Fagerudd framför en monolog om Martin Luther.

Allt är Martin Luthers fel!

Skuldkänslorna. Den lutherska arbetsmoralen. Och visst var det Luther som lärde oss skämmas?
Ingenting kan vara mer fel. Hur var det då? Vem var han? Hurudan var han? Varför skrev han sina teser?

Vad ska hända med kyrkan? Vad kommer att ske med honom?

Om detta handlar pjäsen ”Luther i enrum”, som är skriven av Johan Fagerudd som också gestaltar reformatorn Martin Luther.

Pjäsen, en cirka 40 minuter lång, är en monolog om en man och en reformation.

År 2017 firas reformationens märkesår.

Luther ville för 500 år sedan med sina 95 teser få igång en diskussion kring avlatshandel och korruption. I stället blir han bannlyst och förklaras fredlös. Brevväxlingen med vänner är hans kontakt med omvärlden. Och i ensamheten försöker han förstå allt som hänt honom under de senaste åren.

Pjäsen spelas måndagen den 3 april i Vårdö bönehus och onsdagen den 5 april i S:t Mårtens kyrka i Mariehamn.

 

Via Jills veranda till konsert i Eckerö

$
0
0

STARKT BAND Jill Johnson med musikerna hon firar tio år med Från vänster Johan Gullbo, Göran Eriksson, Roger Gustavsson, Patrik Hjerling och Jonas Lidholm.

Jill Johnson reser till Nashville för att ladda upp inför augustispelningen i Eckerö.
Det är alltid kul att komma till Åland, intygar hon.

Men sommarturnén som går via Eckerö post- och tullhus den 12 augusti är speciell för henne. Hon firar tio år tillsammans med ett troget gäng musiker.

När hon ringer Nyan har de nyss kommit hem från en tredagars nöjesresa till Berlin. Där såg de de gemensamma favoriterna Tedeschi Trucks Band och drack en hel del öl.

– De här killarna är inte mitt band. De är frilansmusiker som är oberoende av varandra. Ändå har de prioriterat mig. Jag har alltid haft dem vid min sida när jag gått upp på scen. I sommar gör vi en spelning för varje år jag varit med grabbarna.

Hur hittade ni varandra?


– Jag gick runt en sjö i Växjö och pratade med min dåvarande kapellmästare Göran Eriksson, som fortfarande är med i bandet. När jag berättade att jag var trött på mitt musikaliska uttryck sade han att kan kunde sätta ihop ett väldigt bra band om jag kände att jag ville gå vidare. Det ville jag. Så jag samlade mod och avslutade samarbetet med musikerna jag spelade med då.

Hon önskade sig ett gäng som skulle trivas ihop i alla sammanhang. Och det fick hon.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Gustava hyllas i Lumparland

$
0
0

FLER LÅNTAGARE Gustavas arv har förvaltats väl, besökarantalet i Lumparlands bibliotek började under 2016 stiga igen. Bilden är från pjäsen 2006.

På måndag är det vernissage för bokutställningen Gustava Frasers bokarv i Lumparlands bibliotek.
Redan 1905 donerade Gustava Fraser böcker och medel för ett elevbibliotek vid Lumparlands folkskola.

Det blev grundplåten för det kommunala biblioteket som startade 1926 på initiativ av marthaföreningen och ungdomsföreningen i Lumparland.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Aaltonen-Lindblom har skrivit en historik för åren 2006-2016 och bearbetat texten som handlar om de föregående 80 åren.

Historiken offentliggörs inkommande måndag kl. 17 i Lumparlands bibliotek i samband med vernissagen för utställningen Gustava Frasers bokarv, som visas till 10 maj.

På måndagskvällen visas i skolans matsal Kalle Wetterströms filmatisering av pjäsen ”Gustavas arv”, som sattes upp med lokala talanger till 80-årsjubileumet 2006.

 

Jens Lapidus satsar på deckarna

$
0
0

ÅLANDSMINNE 2009 var Jens Lapidus försvarsadvokat i fallet på Åland där två män åtalades för att ha försökt stjäla travkassan utanför Ålandsbankens bankfack.–Jag kommer ihåg att anledningen till att en av rånarna greps var att en väldigt rådig man sprang fram med en skylt, skyddade sig bakom den och tacklade rånarna. Det var väldigt roligt att förhöra honom, säger Lapidus.

Det var advokatyrket som fick Jens Lapidus att börja skriva.

Efter sju böcker lämnar han nu rättssalarna för att satsa allt på författarkarriären.
”Försvarsadvokaterna”. Texten pryder Jens Lapidus svart axelväska.

I väskan ligger det. Manuset till den nya boken. Titel: Top dogg. Dagar till deadline: 10.

– Den kommer att bli klar men det är ganska intensivt. Så fort jag får en halvtimme över sitter jag med manuset för att hinna. Jag redigerar den en pillig nivå. Det handlar om ett ord här, ett ord där.

Svart bälte i effektivitet. Som aktiv brottmålsadvokat, bästsäljande författare och trebarnspappa har han inte haft många lediga minuter de tio senaste åren.

– Jag har faktiskt slutat som advokat vid årsskiftet. Jag trädde ut ur advokatsamfundet och från min byrå.

– Jag har gått och grunnat på det i flera år och nu tog jag steget. Jag älskar jobbet och det är anledningen till att jag hållit fast vid det i tio år trots att jag skrivit böcker. Men jag kände att om jag ska jobba ännu mindre som advokat är jag inte längre landets främsta. Då är det bättre att sluta helt. Nu kommer jag bara skriva i några år, säger Lapidus när Nya Åland träffar honom i samband med litteraturdagarna.

Läs den stora intervjun med Jens Lapidus i måndagens Nya Åland!

 

Färjsundet-föreläsning på nytt

$
0
0

VISAR GODBYBOR De har jobbat med utställningen Godbyprofiler; Christer Carlsson, Solveig Gestberg och Conny Andersson.

Conny Anderssons föreläsning "Lokalsamhällen kring Färjsundet" ges i repris.

Då föreläsningen hölls i början av mars fylldes föreläsningssalen och många besökare var tvungna att vända i dörren.

Därför erbjuder nu Ålands museum Ramsdahlsföreläsningen i repris, torsdagen den 6 april klockan 18.30. (ke)

Ny(an) tecknare sätter färg på dagstidningen

$
0
0

MITT I Tecknare Tomas Enqvist gör arbetspraktik på Nya Åland inkommande månad.

Nyans redaktion och annonsavdelning har utökats med en tecknare.
Tomas Enqvist, 35 år från Mariehamn har tidigare tecknat för sin blogg, Tomas teckningar. Under en månad framöver gör han sin arbetspraktik på Nyan.

– Det här är första gången jag jobbar på en tidningsredaktion, det är ett bra sätt för mig att komma in i branschen.

Att jobba som tidningstecknare är en möjlighet för framtiden, menar han.

– Konstnärsskap är ensamt, men på det här sättet kommer jag ut ur huset. Jag har dessutom möjlighet att få direkt respons på det jag gör, det ser jag fram emot.

Anna Björkroos, chefredaktör på Nyan, är glad över möjligheten det innebär att ha en tecknare på redaktionen.

– Det är både nytt och lyxigt. På det här sättet har vi möjlighet att testa teckningar som en del av journalistiken på en dagstidning.

Läs mer i Nya Åland!

 

Ingen barnbok nominerad från Åland

$
0
0

2368525_809x436_acf_cropped

Idag tillkännagavs de nominerade i Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

I år nominerades ingen från Åland.
De nominerade i Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2017 offentliggjordes idag, onsdag.

Från Finland nominerades Minna Lindeberg och Jenny Lucanders ”Vildare, värre, Smilodon” och Inka Nousiainens och Satu Kettunens ”Yökirja”.

Sveriges nominerade är "Djur som ingen sett utom vi" av Ulf Stark och Linda Bondestam och "Ormbunkslandet" av Elin Bengtsson.

Åland nominerade inte någon barnbok i år.

Johanna Boholm är Ålands kandidat i vuxenkategorin för sin bok ”Jag är Ellen”.

Sammanlagt är tolv verk nominerade. Vinnarna offentliggörs i Helsingfors den 1 november 2017. (ke)

Ny sångtävling för Östersjön

$
0
0

FÖR ÖSTERSJÖN Sångtävlingen ”Havets röst” riktar sig till sångare runt Östersjön. Annika Ollinkari är tävlingens koordinator och Mikael Fagerholm är ordförande i tävlingsnämnden.

Anders Wiklöf är kulturmecenat då en helt ny sångtävling arrangeras i sommar.
Sångtävlingen ”Havets röst” är en helt ny sångtävling som söker efter sångare födda efter 1987.

– I de flesta sångtävlingar letar man efter nya talanger och lovande unga. I den här tävlingen vill vi istället fånga upp den mogna rösten, den som har något att säga konstnärligt, säger Annika Ollinkari, lektor i sång och tävlingens koordinator.

 

Läs med i onsdagens Nya Åland!

Fotnot: Anders Wiklöf är storägare i Nya Åland

Förlaget ger ut bok om Herzogin Cecilie

$
0
0

HERZOGIN CECILIE Den fyrmastade barken Herzogin Cecilie grundstötte utanför Salcombe i Devonshire i England år 1936. Alla ombord överlevde men bärgningsförsöken blev dramatiska.

Förlaget ger i höst ut boken "Hertiginnan och kaptenskan". Författare är Ulla-Lena Lundberg, Per Ove Högnäs och Freya Darby.
Förlaget M publicerade sin höstkatalog idag. Bland de aktuella böckerna finns ”Hertiginnan och kaptenskan”, ”en historia om den fyrmastade barken Herzogin Cecilie och hennes haveri 1936”.

Boken ges ut i augusti, också på finska.

Läs mer i morgondagens tidning. (ke)

Europe till Åland i sommar

$
0
0

Europe_809x436_acf_cropped

Sveriges största hårdrockexport Europe är klara för årets Rockoffestival i Mariehamn.

Bandet som bildades i Upplands Väsby i början av åttiotalet fick ett massivt genombrott med låten "The final countdown" från LPn med samma namn 1986. Singlarna "Rock the night" och balladen "Carrie" från samma platta låg också på listor världen över men uppföljarna nådde inte samma höjder. Bandet splittrades i början av 90-talet efter LPn "Prisoners in paradise" och Joey Tempest satsade på en solokarriär.

Europe återförenades i början av 00-talet och har hängt ihop sen dess, med gitarristen John Norum som hoppade av när bandet slog igenom. Fans och recensenter har hyllat de nya skivorna och konserterna. Den senaste fullängdaren "War of kings" kom 2015.

Den 24 juli är Rockoffdatumet för Europe.

Anna Björkroos / Patrik Dahlblom

Kumlinge byalag bygger kulturcentrum

$
0
0

BYALAG I ARBETE Från fallfärdig skola till fins kulturcentrum. Här är gänget som ska arbeta, Airi Pettersson, Elina Pettersson, Yngve Karlsson, Jan Strandberg och projektledaren Stefan Prokupek.

Kumlingebor från sex nationer fanns representerade när väggarna revs på gamla skolan nyligen. Nu kikar mossa fram mellan tjocka stocklager.

Här har Kumlingebarn en gång lärt sig sitt ABC. Här ska kulturen frodas i möten, kurser och utställningar.
Det är inget litet arbete Kumlinge byalag med Airi Pettersson i spetsen har tagit på an. Ett gammalt skruttigt skolhus ska förvandlas till fräscht kulturcentrum.

I januari påbörjades arbetet. I februari revs väggar.

Steg för steg ska beslut tas, planering skötas, arbetet med att byta ut allt gammalt mot nytt utföras, undan för undan.

Byggnaden har senast inrymt lägenheter. Nyligen undanröjdes spåren av dem på nedre våningen.

– Det var en stor talkohelg med ett 20-tal frivilliga i farten, berättar ordföranden Airi Pettersson. Det roliga var att vi kunde räkna till sex nationaliteter i arbetslaget: tyskar, rumäner, syrier, amerikaner, finnar och ålänningar. De två flyktingfamiljerna som kom till Kumlinge för bara några veckor sedan var också här och jobbade, men ännu kan vi inte säga ett enda ord till varandra.

Läs reportaget i tisdagens Nya Åland!

 

Legendarer till Alandica

$
0
0

Siw Malmkvist och Lill-Babs.

De svenska schlagerlegendarerna Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Anne-Louise Hanson och Siw Malmkvist kommer till Åland i höst. Den 15 november uppträder de på Alandica.

”Tillsammans 183 år” kallar de showen som gästar 16 svenska städer och Mariehamn. (ms)

 

Katrina i ny finsk översättning

$
0
0

2371200_809x436_acf_cropped

Sally Salminens roman Katrina ges ut i ny finsk översättning.
Regissören och författaren Juha Hurme arbetar som bäst med en nyöversättning av Sally Salminens roman Katrina. Förordet skrivs av Laura Ruohonen som också regisserar och är librettist till Kulturföreningen Katrinas storsatsning ”Figaro1917”.

Det här skriver Kulturföreningen Katrinas ordförande Barbro Sundback i ett pressmeddelande.

Romanen Katrina har också valts att representera 1936 års bok i Yles litteraturprogram med anledning av Finlands 100 årsjubileum. En bok representerar varje år från tiden 1917 fram till 2017. I oktober uppmärksammas romanen i finsk tv och radio.

Den nya finska utgåvan planeras komma ut år 2018.

I programmet berättar Ruohonen att Katrina var en skakande läsupplevelse av två skäl.

– Boken är lysande och jag som feminist fick en knytnäve rakt i mellangärdet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Kalasstämning i sommar igen

$
0
0

MEST ÖNSKAD Den norska artisten Freddy Kalas återvänder till Rockoff som årets "i särklass mest önskade artist", meddelar festivalgeneral Pontus Grönberg.

Onsdagen den 26 juli blir det återigen en kalaskväll på Rockoff när den norska artisten Freddy Kalas återvänder.

”Årets i särklass mest önskade artist”, skriver festivalgeneral Pontus Grönberg i ett pressmeddelande.

Artisten själv hälsar att förra årets spelning var hans bästa under hela det gångna året.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Viewing all 2665 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>