Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live

Vårkonsert på gång?

$
0
0

TRADITION Manskören Åländska Sångare sjunger in våren på Uffe på berget på valborgsmässoafton år 2009.

Nya Åland skriver gärna om era vårkonserter, men hör av er i tid!

Både körer och orkestrar som just nu övar till sin vårkonsert får gärna hör av sig, så att Nyan har möjlighet att berätta om konserten.

För att vi ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt, är det fint om ni hör av er i god tid innan konserten.

Mejla kultur@nyan.ax eller ring kulturredaktör Karin Erlandsson på telefon 528 466. (ke)

 

Så skapades vinnarnovell

$
0
0

VINNARE Astrid Eriksson, 15, år, har skrivit novellen ”Djävulens juvel”.

I årets upplaga av niornas skrivtävling där fjorton vinnare utsågs, hade Astrid Erikssons text ”Djävulens juvel” en mognad både i val av tematik och språkhantering som vida överstiger vad man kan förvänta sig av en femtonåring.

I dag berättar Astrid Eriksson om hur texten kom till.  I morgondagens e-tidninge publicerar Nyan hennes text. Missa den inte!

Vad skulle du själv säga att din novell handlar om?


– Den handlar om en person som inte passar in, men som ändå inte ändrar på sig själv. Han är modig, han vågar gå upp på scen och uppträda.

– Den handlar om att man inte behöver vara elak eller snygg för att bli sedd.

Men den slutar inte lyckligt. Varför inte?


– Jag tycker om olyckliga slut. Annars blir det så uppenbart.


Läs en längre intervju med Astrid i torsdagens Nya Åland!

 

Passionsmusik i Jomala kyrka

$
0
0

FORNLÄMNING Även Jomala kyrka räknas som fornlämning och finns i det register som publicerades 1978-79. I samband med omregistreringen får markägaren komplettera eller rätta felaktigheter i uppgifterna.

Påskens berättelse tolkas i ord och ton långfredagen klockan 19.00 av Fredrik Erlandsson och Nicklas Lantz.

Det tas ingen entré, men en frivillig kollekt till Kyrkans utlandshjälp tas upp vid utgångarna.

I år blir det för första gången passionsmusik i Jomala kyrka. Församlingsmusiker Fredrik Erlandsson spelar stycken om tolkar passionshistorien i musikalisk form. Mellan styckena läser skådespelaren Nicklas Lantz passionsberättelsen.

Musiken utgörs av allt från Bach till jazz till atonala psalmer. (ka-f)

 

Kastelholm öppet i påsk

$
0
0

ÄLDST Kastelholms slott är den äldsta av alla landskapets ungefär 200 bebyggda fastigheter som nästa år ska förvaltas av ett landskapsägt affärsverk som landskapsregeringen vill bilda.

Kastelholms slott har extra öppet i påsk. Varje dag från långfredag till påskdagen har slottet öppet mellan klockan 10–16.00.

– Det här är något som turistbranschen önskat, dessutom passar vi på att välkomna alla påsklediga ålänningar, skriver verksamhetsledare Silvana Fagerholm-Sjöblom i ett pressmeddelande. (ke)

 

Testa nya påskseder på museet

$
0
0

KUL I PÅSK På museet bjuds på lekar, mat, pyssel och annat som har med seder  från Rumänien, Lettland och Ukraina att göra. Jonas Sommarhed, Kristine Dzene och Mykola Turko välkomnar på påskdagen.

Året runt – världen runt.

Nu har vi möjlighet att lära oss hur andra kulturer firar olika högtider.

Meningen är att skapa mötesplatser – att ha roligt tillsammans.
– Vi vill under ett år uppmärksamma högtider och seder från olika kulturer som finns på Åland, säger integrationssamordnare Johanna Fogelström.

– Vi saknar i dag naturliga mötesplatser. Att uppmärksamma årets högtider tyckte vi var ett roligt sätt att få en anledning att träffas och lära känna varandra. Det viktigaste är att folk hittar varandra.

På påskdagen, på söndag, hålls första träffen mellan klockan 12.00 till 15.00 på Ålands kulturhistoriska museum. Inträdet är gratis och påskfirande på lettiskt, ukrainskt och rumänskt vis presenteras. Programmet är tänkt för hela familjen.

Det blir målning av påskägg med naturmaterial, äggrullning, lekar för barn, gratis kaffe med lite tilltugg som också kan köpas och tas med hem.

– Äggrullning är en lek från Lettland, berättar Kristine Dzene. Man ska rulla äggen nedför en planka och tävla i vems ägg som kommer längst.

Jonas Sommarhed introducerar en utelek från Rumänien.

– Den kan liknas vid ett slags baseboll, fast utan boll. Hoppas vädret blir bra, så vi kan vara ute, säger han.

Mykola Turko står för Ukrainas del av programmet.

– Hemma firar man påsk i dagarna tre, säger han, och berättar vidare om paska, är ett slags sött bröd, som finns till försäljning.

 

”Jag är stolt över allt jag gjort”

$
0
0

MÅNGSIDIG Peter Hägerstrand skriver bland annat filmmusik.

– Det är inte så ofta man får utmärkelser, och det här är ett väldigt fint pris.

Så säger musikern Peter Hägerstrand om att få Sally Salminen-priset.
Musikern Peter Hägerstrand skriver som bäst sitt sommarprat för Yle Vega. Samtalet med nyheten om att han tilldelats årets Sally Salminen-pris blev ytterligare en anledning för honom att sammanfatta musiklivet fram till nu.

– Jag har gjort många olika grejer, vilket gör att jag kanske inte riktigt haft möjlighet att definiera mig själv. Jag ser mig framför allt som låtskrivare, å andra sidan förknippas jag kanske främst med musik och media.

– Musik har varit både mitt yrke och min hobby under en mycket lång tid.

Peter Hägerstrand är uppvuxen på Åland men har bott i Helsingfors i stort sett hela tiden sedan 1990.

– Jag ser mig som ålänning, och skulle jag råka glömma det påminner mina vänner i Helsingfors mig, en gång ålänning, alltid ålänning. Åland är den plats där jag känner mig mest hemma.

Vad är du särskilt stolt över i ditt yrkesliv?


– Att jag alltid kan se mig i spegeln, jag har inte gjort något jag skäms över. Tvärtom är jag stolt över det jag gjort.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

The Headlines nya finns på Spotify

$
0
0

The Headlines

Malmöbandet The Headlines, med åländska Cim Dahlblom på bas, släpper sin nya cd In The End i dagarna. Låtarna kan redan streamas på Spotify. (pd)

Premiär för teater på Föglö

$
0
0

KOMEDI Oscar Johansson, Caspian Boström och Julia Gustavsson ser framemot premiären.

Föglö har fått en egen ungdomsteater. På fredag är det dags för deras första riktiga premiär.
Föglö ungdomsteater fick sin början för ett år sedan då regissören Daniel Lindström gjorde en trolleriföreställning i skolan.

– Då väcktes ett intresse bland ungdomarna, och eftersom jag är regissör kunde våra intressen mötas, säger Lindström som är bosatt på Föglö sedan några år tillbaka.

Initiativet var efterlängtat.

– Jag har alltid varit intresserad av teater, och det var självklart att vara med då en teatergrupp bildades, säger Oscar Johansson.

Julia Gustavsson håller med.

– Teater är kul, så varför inte ta chansen då man har möjlighet.

Gruppen består av åtta ungdomar i åldern 10–15 år. I höstas övade man in sin första föreställning, en julshow. Men nu är det dags för en pjäs, ”på riktigt” som Lindström säger.

– Vi sätter upp August Blanches pjäs ”Hittebarnet”. Den kanske betraktades som en fars då den skrevs i mitten av 1800-talet, men i dag kan den mest liknas vid en komedi.

Föglö ungdomsteater spelar ”Hittebarnet” av August Blanche med premiär 21 april klockan 19.00.

Föreställningar ges också 23 april klocka 19.00 och 30 april klockan 14.00.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Konsert med Anna Randelin

$
0
0

2373270_809x436_acf_cropped

Anna Randelin på oboe och Emilia Eriksson på klarinett ger tillsammans med pianisten Patrik Komorowski en konsert i Sankt Görans kyrka på torsdag.

Konserten är en del av Anna Randelins kandidatexamen. Randelin har studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och vid Hochschule Luzern Musik.

Programmet är varierat med originalverk för vardera oboe och klarinett.

Konserten börjar klockan 19.00. (ke)

 

Blåsmusik med tradition

$
0
0

DEBUT Jack Hancock är ungdomsorkesterns nyaste medlem. ”Jag har lärt mig massor” säger han.

Mariehamns ungdomsorkesters vårkonsert är en traditionsrik upplevelse.

– Vi förändrade utseendet på programbladet för några år sedan, i övrigt är det mesta sig likt sedan starten, säger orkesterns dirigent Edward Furbacken.
Annonsen för konserten är densamma, den med tuban som spelar stora noter, och konsertens upplägg är detsamma som det alltid varit. Något nytt, något anrikt och så filmmusik, ofta i form av potpurri.

– Ramen är exakt densamma som den alltid varit, ungdomsorkestern är en traditionsbunden orkester, säger dirigenten Edward Furbacken.

Han finner upplägget tacksamt.

– Filmmusiken är pedagogiskt tacksam, här finns många olika stilar. Vi vill lyfta fram något nytt för att visa vad som pågår inom orkestergenren samtidigt som vi vill spela några kanonverk som alla orkestrar spelar. Det här gör att vi får ett brett program.

Jack Hancock som spelar slagverk började i ungdomsorkestern för ett par månader sedan. Det här blir hans första vårkonsert.

– Tidigare har jag spelar i band och tagit privatlektioner, men jag märkte att mitt trumspelande blev enformigt med samma bandmodell.

Mariehamns ungdomsorkesters vårkonsert hålls lördagen den 22 april klockan 18.00 på Alandica. Medverkar gör också Ålands musikinstituts blåsorkester.

Stor vårkonsert-special i torsdagens Nya Åland!

Hoffmaestro åter till Rockoff

$
0
0

Jens Malmlöf på Rockoff-scenen 2013.

Hoffmaestro återkommer till Rockoff. Det svenska rockbandet är inbokat den 22 juli.

– Ingen annan akt har fått Torget att explodera av energi och glädje på det sätt som Hoffmaestro har lyckats med, sägs på Rockoffs hemsidan.

Bandets stora hit är singeln Highway Man som släpptes 2008.

– Sedan dess har deras låtar spelats över 120 miljoner gånger enbart på Spotify.

”Vi misslyckas sällan på scen, oavsett situation. Vår lägsta nivå är hög. Och det är inte på grund av att folk känner till alla låtarna. Deras reaktion är i stort sett densamma över hela världen”, säger sångaren och gitarristen Jens Malmlöf, vars pappa kommer från Åland, i ett pressmeddelande om sommarens turné.

 

Kantarellplockning och sexundervisning

$
0
0

STORT INTRESSE Cirka 70 personer deltog i Ålands första Story Sharing Café. Här berättar Vitali Repin om första gången han kom till Mariehamn.

Alla historier fick plats på bibliotekets scen. Lördagens Story Sharing Café bjöd på högt och lågt och mycket skratt.
Evenemanget anordnades på stadsbiblioteket av medlemmar i det finländska projektet Story Sharing Universum, vars mål är att hjälpa invandrare, asylsökande och födda i Finland att mötas med hjälp av historier.

På bibliotekets scen uppträdde inbjudna gäster med sina historier, bland dem Maria Kramar von Numers från Slovenien

– Mannen som jag nu är gift med frågade om jag var en stadstjej eller ville prova på något mer exotiskt. Jag visste inte vad han menade med exotiskt, så jag valde det.

Mannen tog då med henne till Kumlinge Ingersholma där det varken fanns el eller vatten i huset. De åkte ut med båten och lade nät och sedan sa mannen att de kunde gå och plocka svamp.

– 20 meter bakom huset var det alldeles gult av kantareller. Jag hade aldrig sett så mycket svamp i hela mitt liv.

När scenen blir ledig för vem som helst kliver Amjad Sher upp. Han kommer från Pakistan och har bott på Åland i drygt ett år.

Hans historia handlar om hur sexualundervisningen i Pakistan går till.

Som barn får man lära sig hur barn blir till, och det har inget med sex att göra. I Pakistan pratar man inte om sex och även om man vet vad det är så är det ingen som ägnar sig åt det, förklarar Amjad Sher.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Carina Karlsson om åländska häxor

$
0
0

2205248_809x436_acf_cropped

Författaren Carina Karlsson föreläser under rubriken ”För trolldom beryktade”

Föredraget, som hålls på Kastelholms slott i kväll klockan 18.30, handlar om åländska häxor

– Carina Karlsson har i många år intresserat sig för de åländska häxorna och historierna bakom. Hon har forskat i arkiven och skrivit om dem, bland annat i dikter om Lisbeta från Skarpans. I sommar är Carina aktuell som textförfattare i slottets sommarutställning på temat Häxor och trolldom, där Amanda Chanfreau står för målningarna, skriver arrangörerna på slottet i ett pressmeddelande.

Publiken uppmanas ha varma kläder eftersom det fortfarande är kyligt inne i slottet. (ke)

”Driven och insiktsfull” författare prisas

$
0
0

PRISAS Carina Karlsson under en litterär vandring vid Lövviksbrinken, som också är miljön i hennes roman Mirakelvattnet. Carina Karlsson får Ålandsbankens kultupris.

Författaren Carina Karlsson får Ålandsbankens kulturpris.
Ålandsbankens kulturpris tilldelas i år författaren Carina Karlsson. Motiveringen för priset lyder:

– Carina Karlsson debuterade som lyriker år 1996 och har sedan dess publicerat ett tiotal skönlitterära verk, medverkat i olika antologier och ofta bidragit med texter i tidskrifter och årsböcker. Hennes prosadebut år 2015 med romanen ”Mirakelvattnet” blev ett nytt genombrott i hennes litterära karriär och hennes nästa roman, också den förankrad i den åländska historien, står inför sin utgivning. Carina Karlsson har även närmat sig andra genrer i ett fruktbart samarbete med musiker och bildkonstnärer.

– Carina Karlsson har betecknats som en av den åländska litteraturens starkaste röster, en formsäker diktare som nu också fått sitt genombrott som en driven och insiktsfull romanförfattare. Naturens element är ständigt närvarande såväl i hennes lyrik som i prosatexterna. Hennes författarskap präglas av nyfikenhet och lust att utforska den egna platsen i världen och av hennes fascination för språket och dess möjligheter.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Föglöättling först ut i nya galleriet

$
0
0

ÄTTLINGAR Garfield Sallman, från Chicago, och Hjördis Sundblom, hemma hos henne på Annagården i Föglö, oktober 2016. Garfield Sallman har donerat en av tavlorna i utställningen.

Åland har fått ett nytt konstgalleri. På Ålands emigrantinstituts vind kan konstnärer numera hyra in sig.

Verk av Föglöättlingen Warner Sallman, som har ritat världens mest spridda bild av Jesus, är först ut.
Galleri Gustaf E heter Ålands nytillskott på galleriavdelningen. Emigrantinstitutet, som har sina lokaler i gårdshuset vid GE-villan Norra Esplanadgatan i Mariehamn, inleder med ett par egna utställningar, men i framtiden ska konstnärer också kunna använda galleriet.

Till sin hjälp för att hitta konstnärer och lämpliga utställningar har man anlitat Mervi Appel som tidigare var aktiv vid Kakelhallen.

Man räknar med att hinna med fem till sex utställningar per år och testar ett år för att se om konceptet fungerar.

Premiärutställningen, som heter ”Donation – Warner Sallman – passion”, visar ett par av de Jesusmålningar Warner Sallman målade.

– Det vi visar upp här är ingen Rubens eller Rembrandt, men det har åländsk anknytning, säger Maria Jarlsdotter Enckell.

Utställningen har vernissage i kväll mellan klockan 18 och 20. Galleriet har öppet mellan klockan 16 och 19.00 alla vardagar och kan också besökas under Emigrantinstitutets öppethållning, vardagar mellan klockan 12 och 16.00.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Linnea Henriksson till Rockoff

$
0
0

2376643_809x436_acf_cropped

Linnea Henriksson är bokad till Rockoff den 23 juli.

– Bara dryga året efter succédebuten ”Till mina älskade och älskare” – som lyckades med den svåra bedriften att lägga beslag både på förstaplatsen på Spotifys albumlista och ge Linnea Henriksson priset ”Årets Artist” på P3 Guld – släppte Linnea Henriksson uppföljaren ”Du söker bråk, jag kräver dans”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande, som fortsätter:

– Linnea har under de senaste åren gjort uppskattad programledarkarriär, både för radioprogrammet Hallå P3 och Musikhjälpen 2014-15 tillsammans med Petter, Gina Dirawi och Kodjo Akolor.

 

Jenny Carlstedt nominerad till nordiskt musikpris

$
0
0

I CENTRUM Mezzosopranen Jenny Carlstedt spelar fotografen Lahja, som librettot kretsar kring.

Mezzosopranen Jenny Carlstedt är nominerad till Nordiska rådets musikpris.
Tretton nordiska artister är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2017. Vem som tilldelas musikpriset tillkännages i Helsingfors i november.

I motiveringen står det bland annat ”Jenny Carlstedt har fått beröm för sin välskolade mezzosopran, sina rolltolkningar, sin charm och humor. I henne har Åland en mångsidig och uppskattad representant för konstmusiken.”

Övriga nominerade är bland annat dirigenten Susanna Mälkki från Finland och klarinettisten Martin Fröst från Sverige. (ke)

Världslitteraturen på dörrhandtaget

$
0
0

VÄLJA OCH VRAKA Bibliotekarien Minna Öberg väljer ut böcker till bokkassarna. Många av låntagarna har lämnat önskemål om vad de vill, och inte vill, läsa.

Är man skraltig och på ett eller annat sätt inte kan ta sig till biblioteket – ja, då kan böckerna istället komma hem till dig.
Tjänsten Boken kommer har funnits sedan sjukhusbiblioteket invigdes 1971. Tjänsten innebär att boende i Mariehamn som inte kan ta sig till biblioteket, istället kan få böckerna hemlevererade.

– Som låntagare får man lämna riktlinjer, till exempel ”inga deckare, men romantik”. En bibliotekarie samlar ihop böckerna som hen tror är lämpliga och bokkassen levereras till låntagaren, säger Minna Öberg som skött tjänsten under en period.

Många gillar historiska romaner eller släktkrönikor, och många avböjer krigsskildringar.

– Man plockar efter bästa förmåga, och lär på sätt och vis känna låntagarna.

Hela bibliotekets utbud omfattas av servicen, också böcker på andra språk och tidningar.

Låntagarna kan också få låna en så kallad Daisy-spelare, det vill säga en cd-spelare anpassad för synskadade.

– Jag vill särskilt lyfta fram böckerna med större stil, som är precis lika långa som de vanliga böckerna men passar bra för dem som ser sämre.

Varje onsdag går bokleveransen ut till låntagarna. Någon vill ha en ny bokkasse varje vecka, andra en gång i månaden. Låntagarna har en egen historik så att de inte får hem samma bok två gånger.

– Vi snittar på ungefär åtta bokkassar i veckan, säger Öberg.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Rekordstor utställning med konsthantverk

$
0
0

FÅGLAR Synnöve Nordström gjorde träskulpturer av de fåglar som finns i Kalevala.

Det finska nationaleposet Kalevala har inspirerat 38 åländska konsthantverkare.

Resultatet kan ses på Eckerö post- och tullhus hela sommaren.
Ålands slöjd- och konsthantverk tvekade en aning innan de slog fast årets tema: skulle Kalevala vara för svårt och abstrakt för de åländska konstnärerna, särskilt som många av dem kommer från Sverige?

– Det visade sig att vi var oroliga i onödan. Många har tagit till sig temat med stort allvar, de har läst in sig, lyssnat på Kalevala som ljudböcker och läst olika översättningar, säger verksamhetsledare Hanna Wiik-Rosenqvist.

Faktum är att utställningen, med 38 deltagare, är den största föreningen arrangerat på post- och tullhuset.

– Det visar det enorma utbud vi har av konsthantverkare på Åland.

Utställningarna öppnar 1 maj och visas fram till 3 september. I lokalerna finns också ett barnrum. Guide finns på plats.

Kalevaland och Sqin har öppet varje dag mellan klockan 10 och 17.00.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Lämna in utan förseningsavgift

$
0
0

2197751_809x436_acf_cropped

Sex åländska bibliotek har särskilt öppet under Bibliotekets dag torsdagen den 4 maj. Det är första gången dagen firas.

Strandnäs skolbibliotek har öppet under skoldagen, Ålandslitteraturen lyfts särskilt fram.

Ytternäs och Övernäs skolbibliotek visar åländska barnböcker och läser Isela Valves ”En kråka flög över Bomarsund”.

Handicampens bibliotek har böcker med information om bland annat reumatism och neurologiska diagnoser.

Jomala bibliotek arrangerar pyssel för små och stora och tipspromenad för hela familjen.

Mariehamns stadsbibliotek arrangerar en konstvandring, ordnar frågesport och erbjuder alla att lämna in böcker utan förseningsavgift. (ke)

 
Viewing all 2665 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>