Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2658 articles
Browse latest View live

Ellen Linde ställer ut på Föglö

$
0
0

Under sommaren och hösten ställer Ellen Linde ut på Degerby mat och café i Föglö.
Ellen Linde kommer från Åland men bor sedan i en tid tillbaka på Malta. På fredag har utställningen på Föglö vernissage.

– Vi lottar ut ett konstverk bland alla som kommer till vernissagen, säger Ellen Linde.

Konstverken består av målningar, teckningar och blandteknik. Verken, totalt runt 20 stycken, är gjorda mellan 2012 fram till nu.

– De är gjorda när jag flyttat runt från Åland, Sverige och Danmark. En stor samling med olika motiv. Det är mycket färg.

På Malta har Ellen Linde det senaste året jobbat med att starta upp ett konstnärsföretag tillsammans med sin man. De ska erbjuda olika kurser åt barn och unga bland annat i hur man dj:ar och konstnärskurser.

– Det är precis i öppningen, vi har hållit på i två år och planerat.

Vernissagen på Degerby mat och café är klockan 18 på fredag. Utställningen kan ses under sensommaren och hösten.


Bjuder in till den åländska underjorden

$
0
0

Bandet Birdpeople och Nordens institut på Åland ordnar en helkväll med program som de kallar för Åländsk underjord.

De vill bjuda på något man inte gjort här förut.
Musik, videoinstallationer, poesi och elektroniska kompositioner står på programmet fredag den 8 september när Bird People och Nipå bjuder in till en tvärkulturell helkväll som börjar på Bio Savoy och slutar på Kastelholms slott.

Bird People består av Jakob Lavonius, Amanda Blomqvist och Cecilia Wickström. Bandet hade kläckt en idé om att man borde ordna något banbrytande evenemang på Åland och tog kontakt med Sheyda Shafiei på Nipå. Nipå hade planer på att ordna en utomhuskonsert så man slog ihop båda idéerna och skapade evenemanget Åländsk underjord.

Kvällen börjar på Bio Savoy där Bird People uppträder med sin musik och Jorunn Lavonius och Norah Lång läser poesi och svenska Magnus Monn uppträder med elektroniska kompositioner. När programmet är slut åker alla vidare med buss till Kastelholm där det svenska bandet TMRW uppträder.

– Det blir en helkväll fylld av intryck, säger Cecilia Wickström.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Föredragsmaraton i 24 timmar

$
0
0

Ett föredragsmaraton ordnar på Svenska Teatern i Helsingfors i september. I 24 timmar i sträck ger forskare och experter föredrag och paneldiskussioner om Finland.

Bland talarna finns också en åländsk representant.
Föredragsmaraton ordnas av Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle i samarbete med Svenska Teatern. Publiken kan följa med på plats på Svenska Teatern eller via Yle Arenan, där hela evenemanget sänds live. Delar av programmet sänds också i Yle Teema & Fem och Yle Vega.

– Som evenemang och livesändning är Föredragsmaraton ett mycket speciellt och spännande koncept – det är roligt att kunna erbjuda en 24-timmars show på Arenan då det händer men också efter det som ett helt unikt paket av kunskap om Finlands 100-åriga historia, säger Tomas Lindh, Arenachef på Svenska Yle i ett pressmeddelande.

Programledare för evenemanget är Johanna Koljonen, Wivan Nygård-Fagerudd, Marcus Rosenlund och Axel Åhman.

Bland talarna finns olika typer av experter allt från forskare till författare. Ålands sjöfartsmuseums chef Hanna Hagmark-Cooper kommer att prata om rubriken: Hundra år av ensamhet – livet som sjömanshustru under 1900-talet.

Föredragsmaraton är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum år 2017 och ordnas mellan den 8–9 september.

Ponape-film på SVT i kväll

$
0
0

”Skeppet Ponape – en dröm om havet” visas i SVT 2 i kväll tisdag den 22 augusti kl 21.00.

Filmen, som är en halvtimme lång, berättar om den åländske sjökaptenen Runar Husells liv och om den omöjliga fartygsmodellen han byggde i ett fångläger under andra världskriget. Folke Husell, Hanna Hagmark-Cooper och modellbyggaren Håkan Lindberg är intervjuade i filmen, som också innehåller mängder med unika bilder och material från den åländska sjöfartens dagar på 1930- och 40-talet.

Filmen har tidigare visats på Vera Filmfestival och kommer att sändas på YLE senare i höst. Även tysk television har visat visst intresse, berättar Michael Hancock i ett pressmeddelande. (kg)

Ålänning med i tv-serie

$
0
0

Den åländska unga skådespelaren Erik Lönngren medverkar i den fjärde och sista säsongen av den internationellt prisade tv-serien Bron.
Erik Lönngren syns i den nya trailern för tv-serien som nyligen släppts.Den fjärde säsongen av tv-serien Bron har premiär på nyårsdagen 2018 i SVT.

Läs mer i Nya Åland!

Ålänningen om Bron: ”Det har ju varit lite hemligt”

$
0
0

Åländska Erik Lönngren är med i sju av åtta avsnitt i den kommande säsongen av tv-serien Bron.

– Det var fantastiskt roligt. Bron är ju en stor produktion som sålts till 180 länder.
Nya Åland berättade i gårdagens tidning att Erik Lönngren synts i trailern för den nya säsongen, som också blir den sista av den internationellt prisade tv-serien.

Det visar sig att det inte är någon liten roll som ålänningen har, och det i en av Sveriges televisions största succéer någonsin.

Hur fick du rollen?

– Jag fick förfrågan om att komma på en provfilmning. Det var hos en castare som jag hade träffat några veckor tidigare i och med en annan produktion. Sen fick jag komma tillbaka på en call back några månader senare innan jag gick veta att jag fått rollen.

Har du filmat för tv tidigare?

– Ja, jag var med i en SVT-produktion som hette Min bror kollokungen för ett par år sedan och sen har jag mindre roll i Morden i Sandhamn som sänds i vår, men det här är helt klart den största tv-produktion jag har gjort.

Har det varit svårt att hålla det hemligt?

– Mina närmaste har vetat om det, men jag har inte velat skrika ut det i offentligheten. Det har ju varit lite hemligt kring produktionen. Har folk frågat så har jag sagt att jag filmat, men inte vad. Nu släpptes första teasern och då syns det ju att jag är med.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Lundbergs roman Is blir opera

$
0
0

Ulla-Lena Lundbergs prisbelönade roman Is blir opera. Den finländska kompositören Jaakko Kuusisto tonsätter operan som skall ha premiär i januari 2019.
Författaren Ulla-Lena Lundbergs roman Is fick Finlandiapriset 2012, romanen nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris och har sålts på svenska och finska i över 150 000 exemplar.

Nu blir romanen alltså opera på finska. Librettot har skrivits av Juhani Koivisto som är dramaturg på Nationaloperan i Helsingfors. Flera aktörer har tidigare velat göra scenuppsättningar av romanen, men Lundberg har hittills endast gett rättigheterna till Nationaloperan, skriver operan i ett pressmeddelande.

Regissör blir Anna Kelo som arbetat på Nationaloperan sedan 1994. Kelo har även regisserat operor utomlands bland annat Boris Godunov i Israel 2013.

I operan gestaltas hur en ung präst med familj slår sig ner sina bopålar i ytterskärgården. Kriget är över, det råder brist på allt, men på ön är livet blomstrande och alla tycker om den unga prästen. Vid det glittrande havet hålls kyrkoherdeinstallation, snart kommer dock vintern med sina stormar och prästen känner inte isen och dess bedräglighet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Pellas – skeppargården i allas våra hjärtan …

$
0
0

Föreningen för Skeppargården Pellas firar 25 år på söndag kl 11–16.

Ett bondeslott, uppe på en kulle, skrev Valdemar Nyman.

En bondeidyll – med pelargoner, kaffedoft och skratt – är gården i dag.
I början av 1990-talet övertog föreningen för Skeppargården Pellas ansvaret för gården. Byggnaderna rustades upp och allt stod i fint skick.

Julafton 2005 stod gården i ljusan låga. Ett elfel orsakade stor förödelse.

Pellas återuppstod tack vare jättelika insatser av ideellt arbete från ortsbor och andra intresserade.

Med åren har ladugården byggts om och renoverats, en ny bagarstuga står färdig på tomten och gamla bagarstugan har blivit Lillstuga och fungerar som personalbostad.

Genom åren har otaliga teateruppsättningar spelats både i ladugården och salen i mangårdsbyggnaden.

Det bakas hemvete, det hålls kurser i konsten att baka piroger.

Nu drivs gården som gårdsmuseum med sommarcafé, med en säsongsanställd caféansvarig och guide, samt med sommarutställningar på vinden.

Stor bildkavalkad från de 25 åren i fredagens Nya Åland!


Leos nya till tryckeriet

$
0
0

Leo Löthmans nya roman har i dagarna åkt i väg till tryckeriet.

I den trevliga skrivarstugan i Lumparland Norrboda knastrar en brasa i kaminen. Leo Löthman har städat upp efter två års arbete med boken ”Stationsbackan och havet” och förbereder sig på att åka runt och berätta om boken.

– Det hör till de största kontrasterna i min tillvaro. Jag är i det närmaste folkskygg när jag blivit klar med en bok och helt isolerat mig från omvärlden medan jag skrivit.

Romanen som nu är klar är fortsättningen på ”Himlen över Helvetinjärvi” som kom år 2015. I den romanen berättar Leo Löthman om sin mammas släkt som i mitten av 1800-talet flyttade söderöver från torpet i insjö-Finland. När den förra boken avslutas har familjen som först hade en blomstrande affärsrörelse gjort konkurs och bor i en förfallen liten koja i närheten av Karis och vi har kommit fram till slutet av 1920-talet.

– Det har hela tiden varit tänkt att bli en trilogi.

Eller från allra första början tänkte han skriva något essäaktigt om skillnader mellan ålänningar och finländare. Han gjorde en liten avstickare till en berättelse om sin egen släkt och den berättelsen for iväg med honom.

Sen några år åtnjuter Leo Löthman full konstnärspension, men några tankar på att sluta skriva har han inte.

– Jag stiger upp runt fem på morgnarna och går ut hit till skrivarstugan.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Antikrundan-experter i åländsk konstjury

$
0
0

Ett pris på 5 000 euro och Antikrundan-experter som Claes Moser och Knut Knutson i juryn.

Det blir det i Önningebymuseets sommarsalong 2018.
– Då Önningebymuseet under 2017-2018 gästar Tyskland med en stor utställning med verk ur de egna samlingarna finns det plats i museet för andra satsningar, berättar Kjell Ekström, ordförande för Önningeby hembygdsförening som driver museet.

En sådan satsning är en jurybedömd sommarsalong som visas 10 juni till 31 augusti nästa år, med vernissage på självstyrelsedagen den 9 juni. Konstnärer som i huvudsak är verksamma på Åland bjuds in att sända in tre verk för bedömning till juryn. I den sitter, förutom Moser och Knutson, konstintendent Susanne Procopé-Ilmonen och konstnären Kjell Ekström, som gallrar utställningen.

Juryn ska utse vem som får priset på 5 000 euro, som är donerat av kommerserådet Anders Wiklöf.

– Om juryn inte skulle kunna enas inkallas Wiklöf med utslagsröst.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Erik Bryggman-utställning i Mariehamn

$
0
0

I Mariehamns finns två byggnader ritade av den finländska arkitekten Erik Bryggman.

Nu visas en utställning om honom på Mariehamns stadsbibliotek.
De europeiska kulturmiljödagarna uppmärksammar varje höst kulturmiljö och arkitektur runt om i Europa.

Mariehamns stad och Erik Bryggman-stiftelsen valde i år att samarbeta kring den finländske arkitekten Erik Bryggman som ritat Bio Savoy och Övernäs skola i Mariehamn.

Mikko Laasonen från Erik Bryggman-stiftelsen höll en stadsvandring i söndags, en föreläsning i går kväll och står bakom en utställning på Mariehamns stadsbibliotek.

Arkitekten Erik Bryggman (1891-1955) var en av de första representanterna för funktionalismen i Finland och är tillsammans med Alvar Aalto en av Finlands mest kända arkitekter. Hans viktigaste verk anses vara Uppståndelsekapellet i Åbo.

– Han var även chefsarkitekt för restaureringen av Åbo slott och ritade många byggnader både för Åbo Universitet och Åbo Akademi, berättar Mikko Laaksonen.

– Ifjol var det 125-år sedan Bryggman föddes och i samband med det arrangerades flera evenemang. Vi hann inte då ordna något i Mariehamn, men är desto gladare att det nu ges tillfälle att uppmärksamma honom också på Åland i samarbete med Mariehamns stad.

Erik Bryggman-utställningen visas på Mariehamns stadsbibliotek fram till 13 september.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Stormskärs Maja sågas i Helsingfors

$
0
0

Helsingfors stadsteaters uppsättning av Stormskärs Maja får svidande kritik i riksmedia.
Anni Blomqvist och Stormskärs Maja uppmärksammades med ett stort uppslag i Helsingin Sanomat den 12 augusti. Journalisten Jussi Lehmusvesi skrev om författaren och verket med anledning av att Helsingfors stadsteaters musikteaterföreställning baserad på romanen.

Med uppsättningen firas Helsingfors stadsteaters 110-års jubileum och Finlands 100 års-jubileum och det är den första uppsättningen i det nyrenoverade teaterhuset. För dramatiseringen står Seppo Parkkinen och för regi Kari Rekola.

Helsingfors stadsteaters uppsättning får dock svidande kritik av Laura Meri i Helsingin Sanomat den 25 augusti. Hon menar att föreställningen är förvirrad och schablonartad, att man tagit sig vatten över huvud, utan tillräckligt mycket professionellt fokus. Recensenten tycker att det bästa med uppsättningen är Lasse Mårtensons vid det här laget klassiska musik som skrevs för tv-serien.

Hufvudstadsbladets recensent Tove Djupsjöbacka är mer positiv men konstaterar: ”Trots fina huvudrollsinnehavare (Laura Alajääski och Aaro Wichman, reds anmärkning) är det många pusselbitar både i dramaturgin och musikanvändningen som inte vill falla på plats.”
(Foto från föreställningen av Tapio Vanhatalo.)

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

Sundelins konst är ett strå vassare

$
0
0

”Ett strå vassare” heter Carolina Sundelins nya utställning.

– Jag har alltid tyckt om vass som motiv, strået – både enskilt och som helhet – är estetiskt tilltalande.
Sedan tre år tillbaka bor konstnären Carolina Sundelin på Möckelö i Jomala omgiven av vass.

– Hela ateljén är omgiven av vass. Det är vad jag ser genom all fönster.

Allra bäst gillar hon när vassen är gul och kontrasteras mot det blå vattnet.

– Jag har också försökt abstrahera vassen i den här utställningen. Här ingår målningar med liggande vass och vass som spolats upp på stranden.

Målningarna i utställningen har alla naturmotiv.

– Jag tror det finns ett strå med på alla tavlor.

Carolina Sundelin målade tidigare i akryl, men sen hon skaffade sig en ateljé har hon kunnat övergå till olja.

– Det ger arbetsro att ha ett och samma ställe att måla på och man behöver inte packa undan materialet efter varje gång man målat.

Vernissage på galleri Skarpans hålls i kväll klockan 18. Utställningen hänger fram till den 23 september.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Daniel Lindström tar över teaterskola

$
0
0

Föglöbosatta Daniel Lindström tar över som verksamhetsledare för Mariehamns teaterförenings teaterskola.

Han vill bredda och fördjupa undervisningen.
– Min tanke är att teaterskolan på sikt ska börja sträva efter att utvecklas till att följa den allmänna läroplanen för grundläggande konstundervisning i teaterkonst. Något som vissa teaterskolor på fasta Finland redan gör i dag, säger Daniel Lindström som med familjen kom till Åland år 2014 från Gotland.

Som ett led i har man omformat teaterskolans grupper så det blir en förberedande grupp (7-9 år), två grundstudiegrupper (10-12 år och 13-15 år) en ensemblegrupp som är tänkt från 16-åringar och uppåt.

– Grupperna kommer som namnen antyder att arbeta i olika stadier och målet är att alla elever, i alla åldrar på skolan, ska få känna att de hela tiden utmanas och utvecklas.

Daniel Lindström menar att det är särskilt viktigt för de elever som gått på teater några år.

– De måste garanteras nya utmaningar, annars finns risken att de tröttnar och att talanger till och med slutar.

Ensemblegruppen kan fungera som en morot för de yngre för att sporra dem att fortsätta grundstudierna.

– Lite som när man själv var liten på Gotland och var med i ungdomsrevyn, och ville så väldigt gärna komma med i stora nyårsrevyn. Det sporrade mig och mina kompisar att kämpa vidare med teaterövningarna.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Kizz hyllar Kiss på Bastun

$
0
0

Kiss-coverband finns det gott om.

Åländska Kizz som spelar på Bastun i kväll lördag skiljer sig från mängden.
Bandet går över generationsgränserna och det har en kvinnlig sångerska.

Trummisen Totte Stjärnfelt, gitarristen Niklas Möller och basisten Håkan Strömmer har varit med ett tag i åländska hårdrocksammanhang. Stjärnfelt var med i det första thrash metalbandet Bröilers Of Death. Möller och Strömmer har spelat ihop i coverbandet Licks Of Legacy.

Den andra gitarristen Emil Hage och sångerskan Cajsa Hallbäck är tonåringar.

– Vi ville hotta upp den ärrade konstellationen, säger Håkan Strömmer.

– Emil är ett underbarn på gitarr och med Cajsa på sång har vi en häftig twist.

På Bastun inleder bandet kvällen med ett akustiskt set och senare blir det elektriskt.

– Kiss har alltid varit aktuella och speciella, säger Håkan Strömmer som föddes 1974, samma år som Kiss släppte sin debutplatta.

– De gav ut väldigt mycket musik och utvecklades snabbt. Samtidigt var det medlemsbyten och massor av intriger.

Favoritplattan?

– För mig är det kanske Lick It Up från 1983. Då lämnade de sjuttiotalssoundet bakom sig och tog av sig sminket.

Kvällens andra band på Bastun är Blacksmith med fokus på Thin Lizzy och annan sjuttiotalsrock. I den familjära kvartetten spelar bröderna Kurt och Göran Stenius och Al Sjöholm och hans son Nick Sjöholm.

Kvällen inleds med Kizz akustiskt kl. 21.30.

 


Realism och stillhet på Galleri NIPÅ

$
0
0

Konstnären Glenn Lauritz Andersson ställer ut oljemålningar på Nordens institut på Åland i september.
Höstens första utställning på galleri NIPÅ bjuder på oljemålningar i storformat med den självlärde konstnären Glenn Lauritz Andersson från Sverige.

– Mitt måleri är en form av realism som redan tidigt präglades av influenser från 1880-talets nordiska konstnärskolonier som Skagenmålarna och Önningebykolonin på Åland, men också av den moderna tidens realister som Ola Billgren, Karin Broos och Nick Alm, säger Glenn Lauritz Andersson.

Glenn Lauritz Andersson, född 1965 i Helsingborg, var en flitigt aktiv konstnär under sent 1980-och tidigt 90-tal. Efter många år av paus, där tiden spenderats med författarskap, grafisk bokdesign och konstvetenskapliga studier, har han återvänt till måleriet.

Glenn Lauritz Anderssons professionella nydebut som konstnär hade han på Galleri Englessons stora samlingsutställning i Malmö, november 2016.

Bortsett från ett år på estetlinjen på Sundsgårdens Folkhögskola 1986-87 är han, liksom många andra som arbetar realistiskt, helt autodidakt. Han är dock ingen fotorealist utan är förankrad i en mer klassisk tradition med stundtals synbara penseldrag.

Utställningen visas 4 september – 4 oktober, vardagar klockan 13-16.

 

Författare gästar Rosella

$
0
0

Författarkryssningar är en nyhet på Viking Lines Rosella i höst.
Fyra författarkryssningar är inbokade:

Tisdag 5 september Ernst Brunner.

Tisdag 3 oktober Herman Lindqvist.

Tisdag 7 november P.C. Jersild.

Ernst Brunner har fått Aftonbladets litteraturpris, Svenska Dagbladets litteraturpris, Gerhard Bonniers lyrikpris och Bellmanpriset. Han har förutom romaner och diktsamlingar skrivit biografier om Edith Södergran, Carl Michael Bellman, Karl den tolfte, Jacob Johan Ankarström och Emanuel Swedenborg, samt den självbiografiska trilogin Där går han.

Herman Lindqvist har varit utrikeskorrespondent för Aftonbladet, Expressen, SVT och Sveriges Radio. Mest känd för den stora allmänheten är han kanske för sina många tv-doumentärer med historisk prägel och ett stort antal böcker på samma tema, gärna om kungligheter och andra makthavare. Nyligen har han kommit ut med boken Mannerheim: marsken – masken – myten i samband med att Finland fyller 100 år som republik och det är 150 år sedan marskalk Mannerheim föddes.

P.C. Jersild har belönats med SvD:s litteraturpris och Litteraturfrämjandets stora romanpris. Bland hans närmare 40 böcker är de två mest kända Barnens ö (1976) och Babels hus (1978). Den förstnämnda filmatiserades, på den andra gjordes en tv-serie.

Den som vill åka från Åland på författarkryssning kan ta morgonfärjan till Kapellskär. Författaren börjar sin föreläsning under hamnuppehållet.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Ålands Radio sänder MGP-special

$
0
0

Ålands Radio kommer i samarbete med Svenska Yle att sända ett specialprogram den 12 september med de tio finalbidragen i Melodi Grand Prix, MGP.

Bland årets finalister finns åländska Smilla Påvall.
MGP är den största låtskrivartävlingen för barn i Finland. Den har hittat över 100 finländska talanger i åldern 8–15 år sedan starten 2007.

Förra årets MGP-segrare blev åländska Aina Andersson från Eckerö med låten ”Hem med mopeden”. Aina kommer också att uppträda under årets MGP-final.

I år arrangeras tävlingen för elfte gången och tio finalister mellan 9 och 15 år tävlar om vinsten. Årets tema är ”tillsammans” och har valts med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Vinnaren får, förutom äran, göra en egen musikvideo till sin låt. Den visas sedan på Yle Arenan.

Bland årets finalister hittar vi åländska Smilla Påvall, 13 år, som tävlar med låten ”Vi Två”.

– Fram till MGP-finalen kommer vi att kunna följa Smilla Påvall via Ålands Radios Facebook-sida och Instagram-konto. Finalen sänds i Yle Fem och på Yle Arenan lördagen den 23 september klockan 18 , skriver Ålands radio i ett pressmeddelande.

De tio finalbidragen kommer att sändas i Ålands Radios program Josefina med flera tisdagen den 12 september klockan 14. Dessutom kan man höra programmet och bidragen lördagen den 16 september kl. 14, söndagen den 17 september kl. 13 samt lördagen den 23 september kl. 14.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Tredje gången gillt för Stockdoves comeback?

$
0
0

Det var på vippen att det åländska sextiotalsbandet Stockdoves skulle återuppstå för en spelning på årets Rosa/Blå bandet-gala den 7 oktober.
Det bekräftar galans bandbokare Guy Dannström.

Stockdoves, som leddes av sångaren Tage Styrström, släppte tre singlar på det svenska skivbolaget Cupol och var ett av landskapets flitigaste dansband. Medlemsomsättningen var stor.

Tage Styrström finns inte bland oss längre men fem av de musiker han spelade med på sextiotalet har diskuterat en comeback i flera år.

I den orkestern skulle trummisen Maffe Häggblom, basisten Åke Henriksson, organisten Håkan Rikberg och gitarristerna Nane Karlsson och Curre Quarnström ingå.

– Vi var jäkligt nära den här gången. Synd, säger Guy Dannström.

I år har det gått ett halvt sekel sen Stockdoves skivdebuterade och tio år sen den första Rosa bandet-galan ordnades.

Comebacken stupade på att Curre Quarnström upptäckte att han redan hade en annan spelning bokad i Helsingfors den 7 oktober, samma kväll som galan på Arkipelag.

Dans blir det i alla fall på Arken den 7 oktober, med banden Conny Henrix, Högtryck och Route 66. Intäkterna från galan går till Ålands cancerförening.

 

Organiska mönster och gåtfulla urtidsdjur

$
0
0

Det kunde kanske vara något man ser om man kikar i ett mikroskop.

Margareta Svenssons utställning Kompott gäckar fantasin och lockar till närstudier.
Hon har målat mest i akryl, men använder även pennor till sina detaljrika målningar med organiska mönster och gäckande urtidsdjur.

– Det svåra är att veta när det är dags att sluta.

Margareta Svensson har ofta flera målningar på gång samtidigt.

– Jag börjar med akryl och en grundfärg som jag sätter på pappret med handen, sen börjar jag rita stolpar.

Målningarna gäckar ögat och fungerar nästan som Rorschach-test, man kan upptäcka nya saker i dem hela tiden. De är gjorda på ganska grovt akvarellpapper vilket framhäver texturen.

Margereta Svensson säger att hon absolut inte kan bestämma motiven i förväg.

Kanske det ligger djupt i människans väsen att söka mönster och figurer, rätt snabbt börjar man i hennes verk se en svans, en nos, ett öga.

– Det är ett meditativt arbete att måla. Andra säger att de målar när de mår dåligt, men jag målar oftast när jag mår bra.

Det ena ger det andra i arbetsprocessen och ibland blir det nästan stressigt att hinna få fram allt på papper. Ju mer annat arbete hon har desto starkare blir lusten att ägna sig åt konsten.

Helst skulle hon bara måla i en mörk färgskala.

– Men färgerna går lite i perioder.

Utställningen Kompott visas på Galleriet, Torggatan 15 i september. Vernissage är det i kväll klockan 18-20.

 

Viewing all 2658 articles
Browse latest View live