Quantcast
Channel: Kultur – Nya Åland
Viewing all 2658 articles
Browse latest View live

Hasse och Tage-program med humor och udd

$
0
0

Ett program med tolkningar och texter av Hasse och Tage avslutar årets Geta poesi och visa. En ny musikerkonstellation vill föra traditionen med samhällskritisk och humoristisk musik vidare.
Ålandsbördiga Hanna Navier bor och arbetar i Stockholm. På söndag debutspelar hon med en ny konstellation musiker på Enebo café i Geta.

Nya Åland träffade henne och Rasmus Holmberg inför spelningen.

Varför just Hasse och Tage?

– Det började med att vi ville göra ett politiskt musikprojekt, så märkte vi att det blev allt mer Tage Danielsson och så blev det Tage Danielsson och Hasse Alfredson, berättar Rasmus Holmberg.

– Jag har vuxit upp med Hasse och Tage-texter och sånger. När min farmor fick veta att hon skulle dö skrev hon en lista på hur hon ville ha sin begravning. Hon ville att jag skulle sjunga låten ”Var blev ni av?”, så den ligger mig varmt om hjärtat, säger Hanna Navier.

Programmet ”Visdomsord med gröna sidan upp” ges på Enebo café på söndag den 16 juli kl 14 och är en del av Geta poesi och visa.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 


Ny generation på målarkoloni

$
0
0

Koncentrationen och målarglädjen är påtaglig på Önningebymuseet där en ny generation håller målarkoloni.

Hit kan vem som helst komma, både ung och gammal.
På Önningebymuseet går det nästan att ta på koncentrationen när man håller den långa traditionen av målarkoloni vid liv. Papper, färger och torkande alster ligger utspridda över borden.

Ebba Hellström, 11 år, från Stockholm, Alexandra Slotte, 15 år och Isabelle Slotte, 11 år, båda från Jomala Önningeby sitter och sprätter akvarellfärg med tandborstar. Pappersarken har maskerade fält av tidningsremsor. De skall bli vita trädstammar i somriga landskap.

– Gör man björkstammar på det här sättet kan man sen måla dit fläckarna med hjälp av tändstickor och så skugga dem med våt pensel.

Det är trettonde året Raina Clemes leder akvarellverstad på Önningebymuseum.

– Hit kan både vuxna och barn komma. Häromdagen hade jag en estnisk familj här bestående av en mamma, en mormor och två flickor. De var mycket fascinerade.

Man har satt åldersgränsen till 8 år för att man skall orka sitta och koncentrera sig i tre timmar från klockan 12 till klockan 15.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Filmare i Sund reser med 105-åriga Dagny till Kina

$
0
0

Filmaren Finn Lyckoberg från Sund reser i höst till Kina med 105-åriga Dagny Carlsson.

Det är en av hennes livsdrömmar som går i uppfyllelse med hjälp av Sveriges Television.
Filmaren Finn Lyckoberg från Sund gjorde ifjol en spelfilm med Dagny Carlsson, mer känd som Sveriges äldsta bloggare. Filmen hette Ett viktigt möte.

Sveriges Television gjorde 2015 en dokumentär om Dagny Carlsson. Nu håller SVT på med en uppföljande dokumentärfilm. Med anledning av det blev Finn Lyckoberg bjuden hem till Dagny i Solna när SVT var där och filmade.

– Dagny fick frågan om hon ännu har några ouppfyllda drömmar. Hon avfärdade först frågan, men tystnade sedan en stund och sade att jo, kinesiska muren skulle hon ännu vilja vandra på, berättar Finn Lyckoberg.

Dagny trodde dock att ingen skulle vilja komma med henne på en sån resa.

– Men jag sade att jag kommer gärna med om Dagny orkar och har hälsan och om vi hittar någon sponsor.

Detta hörde dokumentärfilmaren och regissören Åsa Blanck och följande dag fick Finn Lyckoberg ett meddelande på telefonen att SVT betalar resorna.

– Vi flyger från Arlanda till Beijing i slutet av september.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Skärgårdsteatern spelar lägerkomedi

$
0
0

Skärgårdsteaterns sommarturné har nu kommit till Åland.

Årets föreställning ”Vi är på läger!” är en absurd komedi i lägermiljö.
Skärgårdsteaterns båt m/s Sälsö ligger för ankar i Östra hamnen. I söndags spelade man föreställningen ”Vi är på läger!” på Lappo för närmare 70 personer. I kväll spelas föreställning på GE-villans gård i Mariehamn.

– Det är lite speciellt eftersom vi spelar utomhus och inte kan mörklägga scenen. Vi tycker ändå det är roligt att vi kan spela i Mariehamn, tidigare år har vi bara spelat i skärgården, berättar regissören Tom Rejström.

Rejström har skrivit komedin tillsammans med skådespelaren Samuel Karlsson.

– Det är en absurd komedi om fyra personer som kommer till ett sommarläger. Det finns dock ingen lägerledare och efter en tid börjar mystiska saker hända.

Skärgårdsteatern spelar i Mariehamn på GE-villans gård idag tisdag 18.7 kl 19, på Vårdkasen i Vårdö på onsdag 19.7 kl 19, på Furulund i Geta på torsdag 20.7 kl 19, i Degerby på Föglö på lördag 22.7 kl 19 och på Vikingalund på Kökar på måndag 24.7 kl 19.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

Vispunkare på sjödagar

$
0
0

Den skånske vispunkaren Rick Titrö spelar i dag onsdag på Ålands Sjödagar i Mariehamn.

– Man skulle kunna säga att jag spelar en slags modern visa som lika gärna skulle kunna vara en del av punken. För mig är visan ingen musikstil utan ett förhållningssätt till texterna. Punken är inte heller en musikstil utan en inställning och attityd, säger Rick Titrö.

Spelningen börjar klockan 14.30.

Queen-konsert ska bli något extra

$
0
0

En 100 personers kör, orkester från Cirkus i Stockholm, fyrverkerier och solister vars röster ger ståpäls över hela kroppen.

Det är uppladdat för något alldeles extra när Ålands projektkör gör A Tribute to Queen på Stallhalla i Finström den 11 och 12 augusti.
Den kända Queen-låten ”Radio Ga Ga” dånar på Margaretagården när Nya Åland kommer till solistövningen. Ändå är det bara sju sångare på plats, de fem solisterna Carola Larsson, Leonarde Brännström, Andrea Mattsson, Simon Påvals och Jan ”Walle” Wahlsten, två av reserverna Anna Lind-Bengtson och Elise Nyback och så dirigenten och producenten Johanna Grüssner inte att förglömma.

– Den första konserten sålde snabbt slut, så vi har satt in en till, berättar Johanna Grüssner, på Stallhalla bygger man just nu extra läktare så vi kan ta in 900 personer per föreställning.

Det är tredje gången Ålands projektkör gör A Tribute to Queen, men uppsättningen är ny med delvis nya solister.

Johanna Grüssner upphör inte att förvånas över antalet goda sångare och nya okända talanger på Åland.

– Jag minns när Walle kom till auditionen. Jag hade aldrig hört talas om honom. Han hade blåtira och en massa tatueringar, men när han började sjunga, wow!

Blåtiran kom sig av att han tränat boxning. Han har sjungit i hårdrockband, men inte i den här typen av musiksammanhang. Till vardags jobbar han med sin byggfirma.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Semifinalister klara till Havets röst

$
0
0

Semifinalisterna till den nya sångtävlingen Havets röst är nu klara, bland dem finns de åländska sångarna Sara Alm och Philip Björkqvist (bilden).

Finalen sker den 6 augusti på Alandica Mariehamn. I juryn sitter bland annat den svenska barytonen Gabriel Suovanen.
Bland alla inskickade bidrag har nu 19 semifinalister från Norden och Balticum utvalts att sjunga på tävlingsdagen den 6 augusti.

Semifinalister är: Henri Tikkanen, baryton, Finland , Alina Koivula, sopran, Finland, Stian Okland, tenor, Norge, Annika Sandberg, sopran, Sverige, Sigrid Vetleseter-Boe, sopran, Norge, Emilija Leiskalne, sopran, Lettland, Henri Uusitalo, bas, Finland, Martin Lissel, baryton, Sverige, Johanna Isokoski, soprano, Finland, Sara Alm, sopran, Finland, Tuuri Dede, mezzo-sopran, Estland, Ylva Gruen, mezzo-sopran, Sverige, Andrejs Krutojs, baryton, Lettland, Tuomas Miettola, tenor, Finland, Philip Björkqvist, bas-baryton, Finland, Linnea Sjösvärd, sopran, Sverige, Pia Rytkönen, sopran, Finland, Iris Hernandez Toppari, sopran, Finland och Simon Petersson, tenor, Sverige.

Tävlingen som är öppen för allmänheten arrangeras av föreningen Saltvik sjunger och lär och priserna är donerade av kommerserådet och kulturmecenaten Anders Wiklöf.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Hackejazz på Bastun

$
0
0

I kvll fredag är det dags för den årliga jazzkonserten med tenorsaxofonisten Hacke Björksten på Pub Bastun.

Björksten spelar med några av Sveriges bästa jazzmusiker i bandet Three Generations. Det är Karl Olandersson på trumpet, Mathias Algotsson på piano, Jan Adefelt på bas och legendaren Ronnie Gardiner på trummor.

Spelningen börjar klockan 20, men det är skäl att komma i tid för det brukar bli fullsatt hälsar arrangören.


”Folk får gärna bli förbannade på teater”

$
0
0

Ulf Weman är ny ordförande för teaterföreningen i Mariehamn.

Han har visioner om öppna auditioner till alla uppsättningar och en mer samhällstillvänd teater.
I juni valdes Ulf Weman till ny ordförande efter Maria Mäntylä som valde att avgå efter många år på samma post. Han har några visioner som han hoppas kunna förverkliga.

– Jag vill öppna föreningen utåt så att alla våra uppsättningar skall ha auditioner dit vem som helst kan söka.

Han poängterar att det arbetet redan har påbörjats i föreningen.

– I dag finns helt andra möjligheter att nå ut via vår hemsida och sociala medier.

Teaterföreningen i Mariehamn grundades 1914. Det är en förening med gamla anor.

– Vi skall fortsättningsvis vara en viktig aktör i det åländska teaterlivet och vi skall värna om traditionen med teater i stadshuset.

Ulf Weman menar att en av föreningens största resurser i dag är medlemmarna.

– En sak som är viktig för mig är att jag vill göra teatern viktigare i samhällsdebatten. Teatern är beroende av samhället, men jag vill också att samhället skall vara beroende av teatern.

Han tänker sig att man kan ta in människor som har en viss livserfarenhet eller kunskap på ett speciellt samhällsområden och sammanföra dem med skådespelare, manusförfattare och regissörer för att jobba fram angelägna ämnen eller konkreta manus.

– Jag ser gärna att vi gör folk förbannade med vår teater.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Jay Smith i ny skepnad

$
0
0

Jay Smith stortrivs med sin nya genre – country. Men han kan också spela sina gamla hits på publikens begäran.

I kväll står han på Rockoffs stora scen.
För den stora allmänheten blev Jay Smith känd som vinnaren av Idol 2010. På Åland uppträdde han senast på Dinos bar & grill år 2014 och nu är det dags för ett återbesök, denna gång på Rockoff.

– Det var väldigt trevligt på Åland. Väldigt fint, säger han.

Att säga att Jay Smiths schema är strängt är en underdrift. Förutom en hel drös med spelningar ska han också hitta studiotid för att spela in sin nya skiva. Skivan ska släppas efter nyår och klart är att den kommer att skilja sig från hans tidigare verk.

– Jag har i stort sett bytt genre. Texterna är inte riktigt de samma som de har varit. Man blir äldre och tänker lite annorlunda. Nu är det andra saker som är viktigare.

– Förhoppningsvis kommer folk att se en ny sida av mig, lite mindre ångestfylld och gladare.

Hans nya genre är country och det ter sig som om den kom till honom av en slump.

– Countryn har funnits i periferin. Mamma lyssnade en del på country. Jag var ganska redo att göra något nytt och så hörde jag en låt som fastande i mitt huvud. Nu lyssnar jag bara på country.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Europe släpper nytt album i höst

$
0
0

Nya Åland mötte upp Europes trummis Ian Haugland och keyboardist Mic Michaeli inför kvällens konsert.
– Det är jätteskönt att hänga här, och det ser ut att bli fint väder, säger Mic Michaeli.

De båda är taggade inför sin första spelning någonsin på ön. Samtidigt är de nöjda med att de i stort sett är klara med den nya plattan som de släpper i början på oktober.
– Jag är jäkligt taggad. Det här är det bästa vi kan prestera, säger Ian Haugland.

De kan inte avslöja titel eller låtar i nuläget, men de berättar exklusivt för Nya Åland att det blir något helt nytt.
– Vi har inte gått ut med det här. Det blir lite annat än de tidigare grejer vi gjort, säger Mic Michaeli.
– Låt oss kalla det typisk Eurock. Tyngd, dynamik, ett jävla drag och starka melodier, säger Ian Haugland.
Hans personliga favorit är Mic Michaelis låt med Beatles-vibbar, som legat och väntat i tre år.
– Nu är det tid för hans låt. Sen har Joey skrivit en låt med Bowie-influenser, som också är bra.
Hur skulle du sammanfatta skivan?
– Soundmässigt blir det sjuttiotalstalsinfluenser, men med våra melodier.

De berättar att de under kvällen ska spela material från de gamla och de nyare skivorna, men däremot ingenting från den kommande skivan.
– Det ska bli roligt att spela här och se hur den åländska publiken mottar oss, säger han.
Vad kan ålänningarna förvänta sig av kvällens konsert?
– Final Countdown, Carrie, Superstitious och Rock the Night kommer vi inte undan. Vi tänkte välja bort Final Countdown en gång men då missade vi konserten. Så det har blivit som ett omen. Vi vågar aldrig plocka bort den igen.
Europe går på Rockoff-scenen kl 21.00.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Veronika Åström
veronika.astrom@nyan.ax

Förväntansfulla artister laddar för folkfest

$
0
0

I kväll blir det folkfest i Miramarparken då Anders Wiklöf bjuder ålänningarna på konsert med anledning av Finlands hundraårsjubileum.

Nya Åland träffade tre av artisterna i förväg och frågade om deras förväntningar.
Den finländska sångerskan Jannikes senaste album The Girl in the Picture utkom i våras. Hon har tidigare medverkat i finländska Idol och har spelat med artister som Loréen och Peter Jöback.

Den svenske sångaren John Martin Bengtsson har haft flera tyngre roller i musikaler som Hair, Evita, La Cage aux Folles, Cabaret, West Side Story och Les Miserables både i Sverige och Danmark.

Den finländska sångaren Saara Aalto fick sitt riktigt stora genombrott ifjol då hon kom tvåa i det brittiska tv-programmet ”The X Factor” med Sharon Osbourne som mentor. Hon har inte varit på Åland tidigare.

– Men jag känner att jag väldigt gärna kommer tillbaka. Jag har suttit i Östra hamnen på en brygga och njutit i solen. Jag har en riktigt bra känsla inför konserten.

Programledare för kvällens konsert är Maria Sid och Kalle Moraeus. Medverkande artister är förutom de tre nämnda: Lasse Berghagen, Tommy Nilsson, Lennie Norman, Lagaylia och Emmy Christensson. Från Åland medverkar Cajsa Hallbäck och Emilia Alm.

Konserten börjar klockan 20. Sittplatserna är fullsatta, men ståplatser finns.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

”Jag har längtat tillbaka”

$
0
0

I kväll går hårdrocksbandet Lillasyster upp på Rockoffs scen för tredje gången. Det är fem år sedan sist och mycket har hänt sedan dess.

– Vi är väldigt glada att få komma tillbaka. Det ska bli skitkul att få spela, säger gitarristen Max Flövik.
Sedan Lillasyster senast var på Åland 2012 har de hunnit med att spela på Sweden Rock Festival för första gången 2015 och släppt två nya plattor.

– Festivalen har varit bra arrangerad och allt har funkat smidigt och bra. Jag har längtat att komma tillbaka till Rockoff då de är en av de bästa festivalerna runt om, säger Max Flövik.

Förutom Rockoff har bandet spelat på Dinos vid flera tillfällen.

– Vi känner lite folk på Åland men nu har vi ju inte varit där sedan 2012, säger han.

Då har de också alltid stannat i Mariehamn och har inte hunnit att vara runt och titta.

– Men det vi har sett är vackert och folk är väldigt trevliga där, säger han.

Bandet har hela dagen innan konserten i Mariehamn, och Max Flövik berättar att de tänkte käka och dricka öl någonstans.

– Vi kommer att vara trötta då vi åker till Åland tidigt på morgonen. Men vi ska hänga lite med de andra banden och njuta av några lediga timmar, säger han.

Något band du ser fram emot?

– Vi missar Toto. Men Smash into Pieces är grymma.

Lillasyster börjar spela kl 20.15.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

2 Blyga Läppar vill sprida glädje

$
0
0

– Man vill partaja när man lyssnar på oss.

Dert säger Linus Sundvall, gitarrist i 2 Blyga Läppar inför kvällens Rockoff-spelning.
Det är första gången sexmannabandet 2 Blyga läppar från Kalmar spelar på Åland.

– Vi ser fram emot det, vi är laddade, säger Linus Sundvall.

Hur skulle du beskriva er musikstil?

– Partypop även om det inte finns någon sådan kategori. Vi skriver låtar enbart för att sprida glädje och att man ska bli glad när man lyssnar på oss. Det är ingen musik man hör på innan man går och lägger sig, man vill partaja när man lyssnar oss.

Namnet på bandet kom till när sångaren Ulf Bergstrand ville ha ett annat namn än sitt egna namn att stå bakom eftersom låtarna handlar om humor.

– Vi associerar det med munnens läppar men alla får ju associera fritt hur de vill. Klart att det finns folk som tycker det är tramsigt men vi behöver mera glädje och humor i världen. Man kan välja att tolka det hur man vill, säger Linus Sundvall.

De finns de som inte vågat eller velat boka dem på grund av deras namn och den humor de har.

– Men det har blivit mer och mer accepterat och är inte så farligt längre, säger Sundvall.

2 Blyga Läppar går på scen kl 23.00.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

 

I bussen med Smash into Pieces

$
0
0

På tisdagen hade Smash into Pieces Ålandspremiär på Rockoff. Nyan bänkade sig i deras turnébuss för att snacka med två av killarna i bandet.
I en liten turnébuss bakom stora scenen sitter Chris Adams och Benjamin ”Banjo” Jennebo, sångare respektive gitarrist i bandet Smash into Pieces.

De är aktuella med turné i Europa och gör ett stopp på Rockoff för att vara först ut på scenen på tisdagen.

Vad handlar er musik om?

– Att tro på sig själv. Det är bara du som kan bestämma om något kommer i vägen för dig, säger Jennebo.

Smash into Pieces är ett rockband med rötterna i Örebro. I januari kom de ut med sitt tredje album ”Rise & shine”.

Hur tänker ni när ni skapar musik?

– Jag tänker inte alls, jag bara skapar. Jag skapar det jag älskar, säger Jennebo.

Han förklarar att de alltid har en vilja att uppnå ett visst resultat, det är sällan han nöjer sig.

– Folk kommer fram och säger att vi är grymma, men då säger jag ”vänta bara”, säger Jennebo.

Smash into pieces turnerar väldigt mycket, det ser de som en nödvändighet.

– För att hålla igång måste vi vara ute på turné, säger Jennebo.

– Eller måste och måste, vi vill väl, säger Adams.

I september besöker de Finland igen för att ge hela tre spelningar i Helsingfors, Kuopio och Tammerfors. Förutom det är det en hel del spelningar i Sverige och Tyskland, Schweitz och Italien.

 


Ovanlig trio gör uruppförande på Åland

$
0
0

Trio Hav har en ovanlig instrumentsättning: oboe, viola och piano. Det har gjort att flera tonsättare vill skriva musik för dem.

Denna vecka ger de tre konserter på Åland.
För ungefär ett år började vännerna Anna Randelin och Victor Förström repetera tillsammans med Helga Löfvenius under namnet Trio Hav. De gjorde två konserter på Åland förra sommaren. Nya Åland når dem på telefon i Stockholm då de övar inför årets konsertserie på Åland.

– Helga och jag har lärt känna varandra då vi spelade i samma orkester i Uppsala. Vi ville göra något tillsammans och då behövde vi en pianist. Det föll sig naturligt att ta med Victor som jag kände sedan tidigare som duktig åländsk pianist, berättar oboisten Anna Randelin.

Kombinationen oboe, viola och piano är ovanlig, också ute i världen. Det finns få originalverk skrivna för den sättningen.

– Den amerikanska trion Ensemble Schumann hittade oss på nätet och tog kontakt. Det var jätteroligt, de kom med repertoartips och lyckönskningar.

Det har också lett till att flera nutida kompositörer hörde av sig till trion efter deras konserter 2016 och ville skriva musik för dem.

Konserterna är i Sankt Görans kyrka i Mariehamn torsdag 27.7 kl. 20 , i Vårdö kyrka fredag 28.7 kl. 19 och i Föglö kyrka 29.7 kl 18, därtill har gruppen även en konsert i Uppsala 2.8.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Guld och gröna skogar på Åland

$
0
0

Karriären började med ”Änglahund”. Nu är det guld och gröna skogar.

I kväll spelar Hasse Andersson för Åland.

– Jag tycker väldigt mycket om Åland, säger Andersson.
I januari nästa år fyller Hasse Andersson 70 år. Han har en lång karriär bakom sig med bland annat superhiten ”Änglahund” i början av 1980-talet.

Därefter har Andersson sysslat med allt ifrån egna tv-serier till att driva en showkrog. För två år sedan fick karriären ett uppsving då skåningen deltog i Melodifestivalen med låten ”Guld och gröna skogar”.

– Det är en låt som har öppnat en massa dörrar. Jag har alltid spelat väldigt mycket , men efter ”Guld och gröna skogar” var det som att jag började om igen från början. Jag hade en jättehit med ”Änglahund” på 80-talet, men att få avsluta sin karriär med en lika stor hit, det är fantastiskt, säger Hasse Andersson.

Hur är din drömpublik?

– Min drömpublik är blandad. Efter Melodifestivalen 2015 ringlade det in publik ordentligt. Det är massor av barn och de sjunger som tusan i ”Guld och gröna skogar”. Jag har publik från tre år upp till 100. Det är allt från raggare till punkare och hårdrockare, till barn och pensionärer. Det är kul.

Vad är guld och gröna skogar för dig?

– Det betyder att det går bra för en. Man har pengar i fickan och skogen växer. Man har också något på gång, det är inte bara tillfälligt. Skogen står för något tryggt.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

Svettig men hjärtlig vikingadrabbning

$
0
0

Skratten rungar och linneskjortorna är våta av svett.

På Vikingamarknaden i Kvarnbo drabbar rollspelande entusiaster, historieintresserade och vanliga turister samman i en salig blandning.
Svetten lackar under ringbrynjorna när slagkämparna drabbar samman på fältet i Kvarnbo.

– Det är en årlig tradition att komma hit, berättar Christoffer Blomqvist.

Han står och tittar på när kämparna från Holmgers Hird, Huskarlarna, Ulvilan kaarti och övriga stridsgrupper drabbar samman.

Christoffer Blomqvist är hemma från Finström men bosatt i Linköping. Han har varit på alla 17 vikingamarknader utom den första.

– Jag kom hit de första åren med mina föräldrar och sen har jag fortsatt komma.

Både han och sällskapet Malin Åberg från Mariehamn är klädda i tidstypiska dräkter. De är med i Fornföreningen Fibula.

– Fast vi har inte varit så aktiva på senare år.

De tycker att charmen med vikingamarknaden är att det är en så avslappnad och skön stämning.

– När man tar på sig kläderna och kommer hit går man in i rollen. När man träffar andra vikingaklädda uppstår spontana rollspel.

Vikingamarknaden i Kvarnbo fortsätter i dag fredag kl. 12-20 och lördag kl. 12-18.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Konsult, rapartist och filmproducent i Kapstaden

$
0
0

Finströms tidigare kommundirektör Niklas Oriander bor numera i Sydafrika. Där arbetar han som företagskonsult, har startat ett filmbolag och just släppt en singel med rap-gruppen Pumpa På.

– Men Åland finns alltid med på radarn.
I våras släppte den legendariska finlandssvenska rap-trion ”Pumpa på” en ny singel. Det var 20 år sedan de gjorde en fullpackad avskedskonsert på Brunnshuset i Helsingfors. Gruppen består av Finströms tidigare kommundirektör Niklas Oriander, Linus Almqvist och Tom Groop.

– Vi har ofta talat om att vi borde göra nytt material, men familj och arbete har kommit i mellan. Nu när det var jubileum fick vi det äntligen gjort.

När hustrun Suzan Eriksson fick erbjudande att jobba för FN i Mocambique tog Niklas Oriander tjänstledigt från sin tjänst som kommundirektör i Finström för att bli hemmapappa på heltid i Maputo.

– Det var en rätt stor omställning.

Nu har sonen redan gått ett par år i skola och familjen har flyttat till Kapstaden i Sydafrika. Oriander har nu tillsammans med hustrun startat ett konsultföretag som hjälper skandinaviska företag att etablera sig i Sydafrika.

Paret har nu dessutom startat ett filmbolag Soapbox Republic som gör dokumentärfilm.

– Hittills har vi mest gjort kortfilmer för olika hjälporganisationer. Vi strävar ändå efter att göra filmer i längre format.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Straffbar lathet i sommarteater

$
0
0

Föglö Sommarteater är tillbaka i Brandkårshuset i Degerby. Den här gången med ”Drummelbergs husdräng” under ledning av regissör Daniel Lindström.

Det må vara amatörteater, men det är amatörteater med kvalité.

Den unge husdrängen Niklas sliter varje dag och passar upp sin lata herre mjölnare Drummelberg och hans fisförnäma och bortskämda dotter Lova. Allt från att skura golv, knyta Lovas korsett och sätta på Drummelbergs stövlar får Niklas stå ut med dag in och dag ut – utan att få något tillbaka.

Men när Drummelberg ber Niklas sätta upp ett provocerande plakat utanför mjölnarens bostad fångas kungens uppmärksamhet. På plakatet står det hur välbärgad och lat mjölnaren är och att hans husdräng gör allt jobb åt honom. Det här förargar kungen, som hotar mjölnare Drummelberg med hängning.

Ut på scen kommer pjäsens huvudperson, husdrängen Niklas spelad av Emma Lindström. Man märker genast att Lindström är van att stå på scen och man dras med i pjäsens handling från start.

När mjölnare Drummelberg, spelad av Kaj Lybeck, kommer ut på scen höjs stämningen ytterligare. Lybeck har gått in i rollen som rik och lat mjölnare och sparar inte på krutet på scen.

Under den 45 minuter långa föreställningen blir det mycket skratt, även om berättelsen kan vara allvarlig.

Pjäsen spelas i brandkårshuset i Degerby ännu denna vecka på tisdag, onsdag och torsdag kl. 19.00

Läs mer i måndagens Nya Åland!

 

Viewing all 2658 articles
Browse latest View live