Hur ser en ryssugn ut? Egentligen? Med Kulturbyråns nya 3D-teknik kan man få en bättre uppfattning, utan att behöva gå ut i skogen.
I lördags uppmärksammade byrån europeiska kulturarvsdagen med att berätta om intressanta projekt och arbetsmetoder på Ålands kulturhistoriska museet.
Ryssugnar, eller stenugnar som de också kallas, är spår efter flottornas rörelser i skärgården. Ugnarna finns i den svenska, åländska och finländska skärgården, men ingen har någonsin tidigare undersökt dem arkeologiskt.
I och med planeringen av kortruttens första del på västra Föglö, har kulturbyrån undersökt ett antal ryssugnar på Föglö. De kommer att tas bort om vägplanen för området fastställs och byggprojektet blir av. Som en förberedelse för det har man nu noga dokumenterat ugnarna. Det har man gjort med ny 3D-teknik.
– Vi har börjat med det här i år. Man tar överlappande bilder och så är det en algoritm som räknar ut och skapar en bild, säger Lee Widegren, arkeolog.
Kulturbyrån har använt hela årets investeringsanslag på cirka 5 000 euro på inköp av en ny dator och ny programvara. Genom att märka ut referenspunkter i naturen och systematiskt ta massor av bilder av objektet, kan datorn skapa en 3D-bild av området.
Läs mer i måndagens Nya Åland!
<”Byline tfn”>