Vad hände på Åland mellan stenåldern och sjöfarten?
Jo, lantbruket.
De åländska bönderna var kreativa och uppfann egna maskiner och det var lantbruket som satte grunden för bondeseglationen.
Hur det här gick till visar Ålands veterantraktoklubb i sitt nya museum.
Ålands veterantraktorklubb jobbar hårt: det museum med jordbruksredskap som öppnade dörrarna för ett år sedan har fått en stor donation. Maskinerna och redskapen som tidigare stod på Haga kungsgård gavs i vintras till Traktorklubben av Saltviks lantmannagille, och under våren har medlemmarna flyttat, fraktat och rustat.
I dag står redskapen och maskinerna i Jomala gård, tidigare Naturbruksskolan och 4H-gården, i tre stora hallar. Museet nyöppnar till Åland grönskar i slutet av maj, och mycket arbete återstår.
Klubben har tidigare också fått en donation från Sund, och många av de sjuttio medlemmarna har deponerat maskiner från sina egna samlingar i klubbens lokaler.
– Vi vill visa gamla maskiner och gamla arbetsmetoder. Folk vet inte längre vilka maskinerna är och hur de har använts, säger Ralf Fagerholm från Hammarland Näfsby. Han ingår i Veterantraktorklubbens museisektion, vilken också har en sektion för plöjning och en sektion för traktorpulling.
Varför är det viktigt att bevara och visa redskapen?
– Det här är en viktig del av Ålands historia, men det finns en vit lucka i museibilden. Det var faktiskt jordbruket som lade grunden för den åländska sjöfarten, med bönderna som byggde galeaser och köpte in sig i skepp, säger John Jansson.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!