Grängesaffären, hur många minns den?
Storbråket 1967-1972 mellan landstingets talman Thorvald Eriksson och lantrådet Martin Isaksson har fått en egen bok.
Det är ingen upplyftande läsning – det som hände är en skam för Åland.
Bakom boken ”I öbornas ägo?” står journalistveteranen Harriet Tuominen och Martin Isakssons dotter, läraren Tove Isaksson-Löthman.
Grängesaffären handlade om att svenska jättekonglomeratet Grängesberg ville bygga semesterbyar på Åland. Det handlade om 1 000–1 200 hus, drygt 1 000 hektar strandtomter i norra Geta, Saltvik och Sund. Gränges skulle bygga husen och sedan skulle de säljas ut.
Så var den plan som Gränges och landstingets talman, Ålandsbankens chefdirektör, Handelskammarens ordförande och medlemmen i Tidningen Ålands ”redaktionsråd”, Thorvald Eriksson i hemlighet förhandlat fram.
Men så var det ju det där med markskyddet. Ickeålänningar kunde inte köpa mark på Åland utan dispens och nu skulle ju 1 200 fina tomter med grängesbyggda stugor säljas ut till svenskar. Enbart till svenskar, inte till finnar.
Martin Isaksson och landskapsstyrelsen tyckte att upplägget med dispens enbart för svenskar var orimligt och här fick storbråket sin start, ett bråk som för alltid skulle skilja de goda vännerna ”Isak” och ”Thusse” åt och ett bråk vars tongångar stundtals antog former som inte anstår något samhälle.
Läs hela Mosse Walléns recension i tisdagens Nya Åland!