Gränges-affären och konflikten mellan lantrådet Martin Isaksson och talman Thorvald Eriksson lämnade ingen oberörd när det begav sig.
Nu 50 år senare har Isakssons dotter Tove Isaksson-Löthman och journalisten Harriet Tuominen skrivit en bok om konflikten sedd ur Martin Isakssons perspektiv.
Tove Isaksson-Löthman var 17 år 1967 när konflikten började. Hennes far Martin Isaksson var Ålands lantråd.
– Han pratade aldrig om det hemma, men det var smärtsamt för oss alla. Min bror Matts fick höra att det var skottpengar på vår far.
Hon berättar också att någon ringde till hennes mor och sade att flickorna Isaksson inte var välkomna att binda kransar till midsommarstången.
Upprinnelsen till konflikten var att den svenska storkoncernen Grängesberg ville köpa upp mark på Åland för att bygga 10–12 stugbyar med 100 stugor i varje för att sedan sälja vidare.
– Problemet var att svenskar inte kunde köpa mark på Åland utan ett tillstånd av statsrådet i Finland, dessutom fanns en inlösningsrätt som innebar att landskapet, kommunen eller enskilda ålänningar kunde kräva att få lösa in marken om någon utomstående köpte, berättar Harriet Tuominen.
I dag torsdag klockan 16.30 blir det bokkalas på Mariehamns stadsbibliotek. Man kan då bekanta sig med boken och prata med skribenterna.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!