”Jakten på flyktens ankare” – så heter Bo Söderlunds nya utställning på Lemlands bibliotek som öppnar med vernissage i morgon kväll.Där visar han allt från abstrakta till föreställande verk i olika tekniker.
Från stora, abstrakta, färgsprakande och fantasydoftande akrylmålningar till svartvita, föreställande tuschteckningar i mindre format – Bo Söderlunds nya utställning visar upp en imponerande bredd i såväl teknikval och uttryck som i motivbilden.
Hängningen är inte riktigt klar vid tiden för pressvisningen, men sammanlagt ska utställningen innehålla ett tjugotal verk, fördelat på tuschteckningar, akrylmålningar och några akvareller.
Flera av akrylmålningarna är målade 2017–2018, och några av dem har tidigare visats på Indigo och ett par har visats på en utställning på Galleri Skarpans medan det låg i stan, medan teckningarna är helt nya.
”Konstaterande”
Den nyaste målningen ”Spår” påbörjade Söderlund i januari 2022 och färdigställde ett par månader senare. Från början kallade han den för ”Burnout – still alive”.
– Egentligen började den som ett stilleben över att vara utbränd. Jag hade gjort animationer för hand till Yle hela vintern och suttit tio timmar per dag och ritat. Till slut var hela vänsterarmen dubbelt så stor som högerarmen och obrukbar, berättar Söderlund, som alltså är vänsterhänt, och fortsätter.
– Så jag började måla med höger hand i stället, och det tog ett tag. Mitt i processen blev det krig i Ukraina då Ryssland invaderade. Då började jag rita dit larvfötter.
Som ett slags kommentar till det som sker i samtiden?
– Nja, det är mer ett konstaterande än en kommentar.
När vänsterarmen blivit återställd fortsatte Söderlund måla med sin rätta hand i stället.
”I kaoset”
Flertalet av Söderlunds akrylmålningar är av det abstrakta slaget.
– De senaste åren har jag haft svårt att komma på bilder och komposition i huvudet och översätta dem till målningar. När jag inte kommer på något motiv börjar jag måla fritt och gröpa fram. Sedan ser jag saker i kaoset och börjar ringa in bilder. Ofta blir bilderna abstrakta och surrealistiska.
Arbetssättet är helt enkelt ett sätt att komma vidare i skapandet.
– I stället för att känna mig besegrad har jag låtit händerna gå och låtit huvudet komma efter. Det är väl lite som att ha skrivkramp, men där går det inte att göra på samma sätt: skriva fram en ordsallad och börja kapa bort vartefter …
– Eller kanske borde jag testa det med, men det får bli ett senare projekt.
Disney och Tove Jansson
Om de flesta målningarna är abstrakta bär flera av tuschteckningarna i utställningen föreställande motiv.
– Ja, det blir ofta så i alla fall med tusch. Jag har i och för sig också ritat många abstrakta teckningar de senaste åren, men oftast blir det mer konkreta teckningar med motiv.
I en serie av teckningarna befinner sig en liten anka och en liten mus tillsammans i olika landskapsmiljöer. Undertecknad tycker sig se vissa influenser av Tove Jansson, särskilt i en bild där ankan och musen guppar fram på böljan i en liten båt.
– Ja, jag tyckte mycket om ”Vem ska trösta knyttet” när jag var liten, men jag tänkte inte på det när jag ritade den. Influenserna kanske sitter i bakhuvudet nånstans. Jag var också väldigt förtjust i Disney, och det handlar ju om en mus och en anka. Jag tänker att det är mina inre spirit animals som är ute och letar efter någonting.
Tuschteckningarna som han visar i utställningen är alla nyskapade under våren 2022.
– Det är ett slags vidareutveckling av gamla idéer, lite mer tillbaka till hur jag ritade för tio år sedan. Det har varit ganska skönt att komma tillbaka till, säger Söderlund.
Utställningen ”Jakten på flyktens ankare” på Lemlands bibliotek öppnar med vernissage i morgon torsdag klockan 18–20, och visas sedan sommaren ut fram till 31 augusti.